Șapte ani fără Liviu Ciulei. Femeile din viața lui au fost frumoase și talentate

Ultima actualizare:
În anul (1965), Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul  ”Pădurea spânzuraților”
În anul (1965), Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul ”Pădurea spânzuraților”

Liviu Ciulei este considerat cea mai complexă personalitate pe care a avut‑o vreodată teatrul din România, regizor, scenograf şi actor. A murit, acum șapte ani, în ziua de 25 octombrie 2011, la 88 de ani, într-o clinică din Germania. A fost iubit de femei frumoase și talentate.

Liviu Ciulei a avut o viață fascinantă. Femeile l-au iubit pentru timiditatea sa, pentru ochii săi mari și negri, dar mai ales pentru talentul său genial.

Toți oamenii de teatru vorbesc despre Liviu Ciulei ca despre cea mai mare personalitate din domeniu, un adevărat stâlp pe care s-a construit teatrul românesc modern. Dar, Liviu  Ciulei a  fost mai mult de atât: a fost regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi conducător de teatru. Cu un fler genial, el a remarcat tineri actori care s-au dovedit extrem de talentați.

Liviu Ciulei, biografia

S-a născut într-o zi de vară a anului 1923 şi a murit într-o noapte de toamnă a anului 2011. S-a născut în secolul XX şi a murit în secolul XXI, iar personalitatea lui a marcat un veac de poveşti în teatrul şi în cinematografia românească, europeană şi mondială.

Din 7 iulie 1923, când s-a născut (în București),  şi până pe 25 octombrie 2011, Liviu Ciulei (în acte Ciulley) a construit, cu talentul de arhitect moştenit de la tatăl său, toată schela pe care s-a înălţat teatrul românesc al ultimelor decenii.

Destinat iniţial unei cariere de inginer sau arhitect, Ciulei s-a simţit atras mai degrabă de tumultul şi capriciile scenei de teatru, unde, ca scenograf mai întâi, ca actor şi regizor curând după aceea, avea să strălucească timp de peste 60 de ani.

Pe veci legat de Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra", al cărui director a fost între 1963 şi 1972, Liviu Ciulei a reprezentat punctul fix la care s‑au raportat oamenii de teatru din România, chiar şi în perioada în care el a stat departe de ţară.

A studiat arhitectura, apoi teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din Bucuresti. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în ”Visul unei nopți de vară” la Teatrul Odeon. Ulterior, s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă ”Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei ”Cum vă place” a lui Shakespeare.

Prima mare poveste de dragoste din viaţa lui Liviu Ciulei, pe când avea 22 de ani, a fost Clody Bertola
Prima mare poveste de dragoste din viaţa lui Liviu Ciulei, pe când avea 22 de ani, a fost Clody Bertola

În anul1965, Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul  ”Pădurea spânzuraților”.

Liviu Ciulei a fugit din țară

Liviu Ciulei, a fugit din România în anul 1980, cu o barcă cu motor, în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români. Trăia deja ani grei, de marginalizare, din partea regimului comunist și nu mai avea voie să-și exercite meseria așa cum își dorea.

A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University. S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra ca un semn de recunoaștere al meritelor sale extraordinare aduse scenei și ecranului românesc. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada si Australia.

Prima mare poveste de dragoste din viaţa lui Liviu Ciulei, pe când avea 22 de ani, a fost Clody Bertola mai în vârstă cu 10 ani decât Ciulei, pe atunci student la Arhitectură şi la Conservator.

Apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu
Apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina Petrescu

S-au căsătorit la patru ani după ce s-au cunoscut şi au format un cuplu formidabil pe scenă. Clody Bertola povestea că Liviu Ciulei a cucerit-o cu timiditatea lui, dar și că puteau discuta despre teatru. Marea actriță spunea că Liviu Ciulei a învățat-o să joace teatru modern, să privească în ochi partenerii de scenă. Mariajul nu a durat mult. Ruptura a intervenit din cauza slăbiciunii lui Liviu Ciulei pentru o altă femeie, episod pe care  actriţa nu l-a putut accepta. Dar, deşi căsătoria se încheie, povestea dintre Clody şi Ciulei s-a transformat într-o caldă prietenie şi o relaţie profesională îndelungată.

Irina Petrescu avea 19 ani când a fost distribuită de Liviu Ciulei (avea 36 de ani) în filmul ”Valurile Dunării” (1959).

. ”Se vedea cu ochiul liber că se iubesc”, a spus Irina Margareta Nistor, într-un interviu mai vechi.


    Apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina PetrescuFOTO: cinemagia.ro
Apropiaţii celor doi spun că Liviu Ciulei a fost unul dintre barbaţii care au iubit-o pe Irina PetrescuFOTO: cinemagia.ro

Liviu Ciulei a mai fost căsătorit cu scenografa Ioana Gărdescu și cu jurnalista Helga Reiter. Fiul acesteia, Thomas Ciulei, a devenit fiu adoptiv pentru marele regizor român.

Sursa: adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net