Scandalul plagiatului: Toate tunurile pe Buzdugan şi Morar!

Ultima actualizare:

    Scandalul glumelor plagiate ia amploareFoto Click!
Scandalul glumelor plagiate ia amploareFoto Click!

Și "regele farselor" din anii '90, Viorel Gaiţă, spune că a fost furat la glume de Daniel Buzdugan! Realizatorul emisiunii “Lumea lui Gaiţă” (PRO TV) a pus dovada pe masă.

Recent, judecătorii au admis cererea făcută de blogger-ul clujean Radu Valentin Băzăvan (groparu.ro), care îi acuză pe cei doi că i-au furat poantele. „Matinalii” de la Radio Zu au fost daţi pe mâna procurorilor şi sunt cercetaţi penal pentru infracţiuni pedepsite cu până la 4 ani de închisoare. Dar asta nu e tot. Situaţia escaladează şi ies la iveală noi acuzaţii, care nu le fac deloc cinste lui Buzdu şi Morar.

Scandalul plagiatului în care au intrat Mihai Morar (34 de ani) şi Daniel Buzdugan (41 de ani) i-au amintit lui Viorel Gaiţă (52 de ani), celebrul umorist al anilor ’90, că şi el a fost “victimă”. Gaiţă a spart gheaţa, fiind primul care, în anul 1992, a venit pe piaţă cu acest gen de glume, din care s-au născut emisiuni la TVR (Veniţi cu noi pe programul doi, Ceaiul de la ora 5), Tele7abc (Mitică), PRO TV (Lumea lu’ Gaiţă, Echipa mobilă), Antena 1 (Miştoc Show) sau Prima TV (a avut rubrică în cadrul Cronicii Cârcotaşilor). „Să faci emisiuni de umor, ani de zile, cu poante furate de la alții şi să mai fii şi plătit regește pentru ele, asta înseamnă să fii mafiot. Uneori însă şi mafioții plâng, nu-i aşa?”, a scris Viorel Gaiţă pe pagina de Facebook, exemplificând şi cu un material video, în care celebra lui glumă cu “Şcoala Ardeleană” este pusă în scenă şi de Daniel Buzdugan.

Farsa Şcoala Ardeleană

Reporterii Click! l-au sunat ieri pe cel poreclit “regale farselor” din anii ’90, iar acesta n-a fost prea blând cu “matinalii” de la Radio Zu. „Ceea ce mă deranja şi atunci, şi acum, este că nu citează sursa. În 1994, când am făcut farsa cu Şcoala Ardeleană (n.r. miscare de emancipare politico-sociala din Transilvania), nu mă gândeam eu să-l acţionez în judecată pe Buzdugan, nici nu ştiam la vremea aceea că legea ar putea fi de partea mea. Nu se vorbea atât de mult despre plagiat şi drepturi de autor. Apoi, vreo 8 ani am stat în Canada şi era destul de dificil să ştiu ce se petrecea în ţară, însă tot primeam sesizări de la prieteni că farsele mele sunt copiate. Şi cu Mihai Morar am o amintire neplăcută. La un moment dat, a făcut la Antena 2, la Răi da’ buni, o ediţie cu mai mulţi invitaţi, printre care şi actriţa Cristina Stamate, în care se vorbea numai despre mine şi despre farsele mele din anii 1993-1994. Ba chiar, timp de două ore, mi-au fost difuzate o grămadă de materiale video, luate de pe YouTube. Nu m-a sunat nimeni, nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. Abia a doua zi am fost sunat de către producătoare, care m-a invitat în platou să discutăm despre soarta umorului în România. Doreau să mai facă o emisiune. Evident că am refuzat”, a declarat Viorel Gaiţă pentru Click!, care în ultima vreme şi-a focusat toată atenţia către canalul lui de YouTube, “Lumea lui Gaiţă”, în care are o arhivă de peste 700 de materiale video, practic farse muncite într-o viaţă de om.

image
image
image
image
image
image
banner jador png
image png
image png
cub iulia vantur png
radu valcan instagram jpg
bogdan ene logo logo webp
actorii jpg
zendaya covorul rosu getty (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net