A trecut un an de când scena teatrului e mai săracă. Actrița Tamara Buciuceanu-Botez, care a devenit un simbol al comediei după interpretarea rolulului exigentei profesoare de matematică ”Isoscel”, din ”Liceenii”, s-a stins din viață la 15 octombrie 2019. Regretata actriță a pus suflet în meseria sa, dar și în căsnicia despre care a povestit rar, dar cu patos.


Tamara Buciuceanu-Botez a murit la 15 octombrie 2019, la Spitalul Elias din București, în urma unor afecțiuni cardiace. Marea actriță a fost căsătorită timp de 33 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996. Cei doi soți nu au avut copii. Actriţa a vorbit foarte rar, dar cu multă emoție despre căsnicia ei. Soțul Tamarei Buciuceanu-Botez, ”un om serios”, a fost medic anestezist și a acceptat cu multă grație rolul de ”prinț consort”, în condițiile în care partenera lui de viață era una dintre cele mai iubite actrițe din țară.

tamara-buciuceanu-ultima-piesa.png

tamara buciuceanu
Tamara Buciuceanu a urcat ultima oară pe scenă în 2016

“Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi”, a povestit Tamara Buciuceanu-Botez într-un interviu pentru revista Taifasuri.

tamara-buciuceanu-tanara.jpg

tamara buciuceanu botez tanara
Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită timp de 34 de ani cu un medic anestezist
foto: arhivă personală

Isoscel și Coana Chirița, roluri nemuritoare

Tamara Buciuceanu-Botez a rămas în memoria cinefililor români drept interpreta rolului lui Isoscel, profesoara de matematică din seria ”Liceenii”, iar iubitorii de teatru o asociază, inevitabil, cu Coana Chirița, rol interpretat pe scena Teatrului Național din Iași. Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie numeroasă. A avut patru fraţi, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia Buciuceanu, cea care avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România. Iulia Buciuceanu a fost căsătorită cu actorul George Constantin, cu care a avut un copil, devenit și el peste ani un actor de succes, Mihai Constantin, care avea să-i dea replica mătușii sale în celebra serie ”Liceenii”.

Citește și:

Ultimul interviu cu Tamara Buciuceanu-Botez: «Vreau doar să mă odihnesc»

FOTO În ce vilă a locuit Tamara Buciuceanu! Sora de 88 de ani şi nepotul «Ionică» îi moștenesc averea

 

 
 
Loading...