Soţia regretatului maestru Dan Spătaru este foc şi pară pe Uniunea Compozitorilor, din cauza sumelor umilitoare pe care le primeşte din drepturi de autor. “Sunt sume neînsemnate, pentru o voce de aur”, ne-a spus Sida, fostă balerină. Ca să facă economii, pe perioada verii femeia locuieşte la prietena ei, în Italia, pe care o ajută la cules de măsline.


Maestrul scenei româneşti a trecut în nefiinţă în urmă cu 12 ani, însă piesele sale continuă să fie ascultate în baruri, restaurante, la nunţi, petreceri, ba chiar în emisiuni la radio şi televiziune. Cu toate acestea, Sida Spătaru (57 de ani) nu s-a îmbogăţit: “Primesc bani foarte puţini de la Uniunea Compozitorilor. Poţi să râzi, dar am primit şi doar 50 de lei pe trimestru, deci doar 15 lei lunar. Nu e vorba numai de mine, că sunt femeie singură, am mai auzit şi de alţii. Ce face Uniunea Compozitorilor este o ruşine. Noi, care suntem moştenitori, avem aceste drepturi şi nu ni se dau, sunt sume infime. Şi cu cine să te baţi? Cu morile de vânt! Dacă eram în Germania sau în Italia, după moartea soţului meu trăiam fericiţi şi eu şi fata şi nepoata, până la adânci bătrâneţi”, ne-a spus supărată Sida Spătaru. 

14-vedizxczixete-dan-1.jpg

Sida şi Dan Spătaru au avut o căsnicie fericită, vreme de 30 de ani

 

Ca să se descurce cu banii, dar şi ca să facă rost de ulei sănătos pentru salată, Sida se mută, pe perioada verii, la prietena ei, Gina Tătaru, şi ea fostă mare balerină, care şi-a cumpărat în Sicilia o livadă cu 500 de măslini: ”Am cules împreună cu Sida, este foarte uşor, cu un pieptăne tragi roadele de pe fiecare creangă, apoi punem măslinele la murat, exact cum am pune varza”, ne-a spus Gina, în timp ce văduva lui Dan Spătaru ne-a dezvăluit că, după ce a dat o mână de ajutor în livadă, a înfulecat cu poftă 10 felii de pâine prăjită unsă cu ulei de măsline proaspăt adus de la moară. Un kilogram de ulei costă 10 euro şi e foarte bun şi pentru afecţiuni gastrice, fiind folosit inclusiv de Cornel Patrichi, fostul lor profesor de dans.

 

Loading...