Victor Rebengiuc a împlinit pe 10 februarie 85 de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari actori români, având o carieră de peste 60 de ani, în care s-a distins prin roluri memorabile, atât în teatru, cât și în cinematografie. O fire calmă, solemnă, Victor Rebengiuc a fost mereu admirat pentru vorbele de duh, pentru cumpătarea și înțelepciunea sa.


Marele actor a primit pe contul de Facebook o mulțime de urări din partea admiratorilor, dar și a colegilor artiști. Dorina Chiriac l-a onorat pe artist cu câteva cuvinte lăudabile: „La mulți ani, Victor Rebengiuc! A i se atașa imaginea în dicționarul explicativ la «rector de universitate», la «actor» și la «om»”.

Victor Rebengiuc a absolvit  Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Capitală în anul 1956, dar și-a început cariera pe scena Teatrului Național din Craiova. Primul rol pe care l-a interpretat aici a fost cel al lui Jack Worthing din spectacolul ”Bunbury” (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur. Din 1957, Rebengiuc a jucat pe scena Teatrului Bulandra, din București și la Teatrul Național, în piese precum “Regele moare”, “Toţi fiii mei” şi “Umbre”.

Din 1965, este căsătorit cu Mariana Mihuţ, alături de care a jucat în piesa de teatru "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale.

S-a remarcat și în cariera cinematografică, unde a avut roluri memorabile în filme de excepție precum: ”Pădurea spânzuraţilor” (1964), ”Tănase Scatiu” (1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”Pădureanca” (1987), ”Moromeţii” (1987), ”Balanţa” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Nunta mută” (2008), ”Medalia de Onoare” (2009), “Aferim!” (2015), “Octav” (2017).

Potrivit Europa Fm, Victor Rebegiuc a obţinut mai multe premii UNITER, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru filmul ”Tănase Scatiu” în anul 1976, pentru filmele ”Moromeţii” şi ”Pădureanca” în anul 1987, premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988) pentru filmul ”Moromeţii” şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul ”Balanţa” în 1992. În 2001, a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov pentru rolul colonelului Festisov din spectacolul ”Colonelul Pasăre”, iar în 2002 a fost distins cu Premiul ”Aristizza Romanescu” pentru artele spectacolului al Academiei României, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică.

În 2008, i s-a oferit distincția Doctor Honoris Causa al UNATC.

 

 

 
 
Loading...