Vladimir Găitan, peste 100 de roluri uriașe. Amintiri savuroase de la filmările pentru "Reconstituirea"

Ultima actualizare:

    1968 - Vladimir Găitan, în "Reconstituirea"
1968 - Vladimir Găitan, în "Reconstituirea"

Vladimir Găitan a murit, 10 noiembrie, ca urmare a unei lungi suferințe provocate de un cancer limfatic. Actorul, în vârstă de 73 de ani, a jucat în peste 100 de filme și piese de teatru.

Actorul Vladimir Găitan a murit marți, 10 noiembrie, la 73 de ani. S-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu.A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furioși” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildeș” de Viktor Rozov (1981), potrivit radioromaniacultural.ro.

A sărbătorit 50 de ani de la "Reconstituirea"

În anul 2018, Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vlădimir Găitan au fost răsplătiţi cu ”Premiul pentru întreaga carieră”, în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo. cei trei actori au sărbătorit atunci şi 50 de ani de la filmările peliculei care le-a adus celebritatea, ”Reconstituirea”, regizat, în 1968, de Lucian Pintilie, şi considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor. Iată ce declara Vladimir Găitan despre această capodoperă și despre colegii lui: ”Avem o relaţie de prietenie foarte bună, eram toţi trei copiii de trupă, am filmat cu uriaşii Emil Bota, George Constantin sau Ernest Maftei. Am fost primiţi cald, prietenos, am fost sfătuiţi de bine. Filmările s-au desfăşurat la Cumpătu, la Sinaia, pe o cale ferată pe care treceau trenuri cu soldaţi spre Transilvania. Noi trebuia să fim atenţi când trec trenurile, aveam şi de filmat. Era la sala de mese un radio unde ascultam seara ultimele veşti. Şi avea acesta un ochi de pisică pe care nu pot să-l uit”.

Are însă şi păţanii de pe platourile de filmare, cu iubita lui din ”Reconstituirea, Ileana Popovici: ”Ileana era un copil cuminte, n-am ştiut că era şi cântăreaţă, mi-a plăcut felul ei de a fi. Aşa a descoperit-o regizorul, a văzut-o în film şi a distribuit-o. Am avut o scenă de amor la care ne-am chinuit şi regizorul i-a dat să mănânce un ardei gras pe care mi l-a spart în cap când eu am încercat să o sărut. Ce vremuri frumoase! Avem 50 de ani de prietenie nestinsă. Noi încă ne sunăm, ne întâlnim, nu ca alţii care nu se suportă.Cu Ileana mă văd mai rar, ea stă în Italia, iar verile le petrece la căsuţa ei de vacanţă din Buturugeni”, povestea regretatul actor în 2018. 


    Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”
Foto: teatrul pentru copii şi tineret “luceafărul”

Peste 100 de filme și piese de teatru

A debutat în cinematografie în 1969, în perioada studenției, în filmul ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. Au urmat roluri în foarte multe filme: ”Căldura”, regia Șerban Creangă (1969), ”Puterea și adevărul”, regia Manole Marcus (1971), ”Săgeata căpitanului Ion, regia Aurel Miheles (1972), ”Ceața”, regia Vladimir Popescu-Doreanu (1973), ”Pe aici nu se trece!”, regia Doru Năstase (1975), ”Din nou împreună”, regia George Cornea (1978), ”Năpasta”, regia Alexa Visarion (1982), ”Zbor periculos”, regia Francisc Munteanu (1984), ”Omul cu cercel de aur”, regia Joachim Hassler (1984), ”Întunecare”, regia Alexandru Tatos (1985), ”Racolarea”, regia George Cornea (1985), ”Secretul lui Nemesis”, regia Geo Saizescu (1986), ”Omul zilei”, regia Dan Pița (1997), ”Musafirul de duminică” de Petre Ispas, regia Nae Cosmescu (1979), ”Roberta”, regia Valentin Hotea (2000), ”Detectiv fără voie”, regia Silviu Jicman (2002).

2 3 bd 6 11 jpeg

A jucat și în telenovelele de la Acasă TV

În ultimii ani a activat în teatru, televiziune şi a ales şi telenovelele de la Acasă TV şi Pro TV: “Daria, iubirea mea” (2006), “Cu un pas înainte” (2007), “Inimă de ţigan” (2007) şi “Regina” (2008). La Teatrul de Comedie este în continuare colaborator şi a jucat în “Pescăruşul” şi “Poker”, acestea fiind cele mai recente piese de teatru. 

Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. Un loc aparte în inima cinefililor îl ocupă rolul din filmul Reconstituirea, Năpasta, Vlad Țepeș, Ultima noapte de dragoste sau Nea Mărin miliardar.

image
image
image
image
image
image
casa adela popescu colaj jpg
banner catalin dobrescu oana radu png
tavi clonda si gabriela cristea e1676360535995 jpg
banner rona hartner png
banner madalin ionescu png
banner denisa manelista png
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
image
actualitate.net
image
actualitate.net