Într-o epocă "de aur" conform propagandei, dar cenuşie în realitate, românii găseau o modalitate de evadare în lumea teatrului, a filmului şi a muzicii. Artiste de primă mână şi frumoase în acelaşi timp îi făceau să uite de neplăcerile vieţii în comunism. Click! vă propune o rememorare a zece femei de valoare din perioada României sub Nicolae Ceauşescu.


Aşa cum veţi vedea mai jos, în ciuda modei timpului şi a cenzurii comuniste, unele dintre aceste femei aveau apariţii cu adevărat şocante: îmbrăcate sumar ori chiar nud. Acest material are la bază articolul apărut în ediţia pe luna mai a revistei "Playboy".

Cezara Dafinescu

În anii 1980, unii spuneau că este cea mai frumoasă actriţă din România şi multă lume era de acord. Prezenţa ei era memorabilă, iar rolurile din "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Să nu-ţi faci prăvălie cu scară" şi "Act veneţian" au ajutat-o să-şi cucerească iremediabil publicul. Ceea ce a încercat şi Florin Piersic cu ea, fără succes.

A fost căsătorită cu George Motoi, de care a divorţat în 1997, apoi cu omul de afaceri Gelu Fronea, care a murit în 2003 într-un accident de motocicletă. În prezent, Cezara Dafinescu (66 de ani) stă departe de viaţa publică.

Angela Similea

Cântăreaţa Angela Similea a debutat în 1970 şi de atunci popularitatea i-a crescut continuu. În ultimul deceniu de comunism, era asaltată de compozitori pentru piese noi şi de bărbaţi celebri pentru a o fermeca. Florin Piersic a spus la un moment dat că a avut o relaţie cu ea.

Angela Similea a fost măritată de patru ori, ultima dată cu politicianul Victor Surdu, care a murit în 2011. Cântăreaţa de 67 de ani s-a retras din showbiz, dar a participat în 2013 la filmările pentru o peliculă inspirată din viaţa ei, "Să mori de dragoste rănită".

Violeta Andrei

Soţia ministrului de Externe Ştefan Andrei din timpul regimului Ceauşescu a debutat în cinematografie la vârsta de 20 de ani. Frumuseţea ei a făcut-o geloasă pe Elena Ceauşescu. Aceasta a dat ordin prin anii '80 să nu i se mai acorde niciun rol.

La 73 de ani, Violeta Andrei îşi trăieşte bătrâneţea alături de omul pe care l-a iubit toată viaţa.

Manuela Hărăbor

Actriţa a apărut prima dată la 4 ani, în filmul pentru copii "Veronica". În 1987 a făcut un rol mare în "Pădureanca", de care îşi mai amintesc şi acum cei care l-au văzut.

La 45 de ani, Manuela Hărăbor locuieşte cu al treilea soţ, Rareş Ioan Stoica, şi are grijă de fiul ei bolnav de autism, rodul iubirii cu Dan Chişu.

Melek Amet

A fost unul dintre fotomodelele promovate de Zina Dumitrescu şi s-a bucurat de un succes nebun în anii dinainte de 1989. De origine turcă, a fost măritată timp de doi ani cu Mircea Trofin, fiul ministrului Virgil Trofin. Melek Amet a murit în 2008, la 49 de ani, bolnavă de cancer de col uterin.

CLIIMA20140523_0093_1.jpg

Melek Amet (arhiva Click!)

Irina Petrescu

Actriţa Irina Petrescu a debutat în filmul "Valurile Dunării" (1959) la doar 19 ani, fiind remarcată de regizorul Liviu Ciulei. A apărut în numeroase piese de treatru şi filme, dar mai puţin în lumea mondenă. A murit anul trecut, după o luptă de 30 de ani cu cancerul la sân.

Teodora Mareş

Şi-a câştigat celebritatea în filmul "Declaraţie de dragoste", în rolul Ioanei Popa. Apoi a apărut în "Extemporal la dirigenţie", "Moromeţii", "O vară cu Mara". A fost căsătorită cu actorul felix Totolici şi nu are copii. La 51 de ani, este profesoară la UNATC.

Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu a fost una dintre preferatele lui Sergiu Nicolaescu. În anii 1980 văzută drept una dintre frumoasele României. După 1990 a plecat la New York, unde locuieşte în continuare. În România revine ocazional. Ioana Pavelescu (59 de ani) este mama creatoarei de modă Maria Marinescu.

Ioana Pavelescu şi Elena Jitcov

Margareta Pâslaru

Extrem de frumoasă, Margareta Pâslaru a făcut carieră în muzică şi în film. A lansat şlagăre precum "Lasă-mi toamnă pomii verzi" şi a apărut pe marele ecran în "Veronica", "Gloria nu cântă" şi "Împuşcturi pe portativ". În 1983 a plecat în Statele Unite, pentru a fi alături de soţul ei. În vârstă de 71 de ani, artista revine constant în ţara natală.

Daniela Vlădescu

Soprana Daniela Vlădescu s-a remarcat în anii 1980. A avut o relaţie cu Nicu Ceauşescu, mezinul familiei prezidenţiale, de care s-a despărţit în anul Revoluţiei.

La 58 de ani, este directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

Daniela Vlădescu (Foto: Zoltan Lorencz)

 
 
Loading...