Testul Papanicolau (denumit şi PAP) este un test de rutină, care trebuie făcut de orice femeie. Este recomandat în general femeilor cu vârste peste 30 de ani, însă pentru depistarea timpurie a oricărei afecţiuni ale cervixului şi colului uterin, orice reprezentantă a sexului frumos, indiferent de vârstă, trebuie să facă acest test cel puţin o dată pe an, ideal fiind la fiecare 6 luni.


Acest test depistează orice anomalie celulară precanceroasă, fiind important mai ales  pentru că acestea nu  reprezintă simptome care să poată fi detectate. Cu ajutorul acestui tip de analiză, pot fi observate şi modificările celulelor colului.

Majoritatea modificărilor celulare ale cervixului sunt rezultatul comportamentelor sexuale riscante, atât ale tale cât şi ale partenerului tău sexual, atât în momentul de faţă cât şi anterioare relaţiei actuale, chiar şi cu mulţi ani în urmă. Testul PAP este important pentru viaţa ta sexuală deoarece, nedepistate la timp, anomaliile celulare pot duce la măsuri radicale: extiparea parţială sau totală a aparatului reproducător.

Loading...