Asexualitatea este o orientare sexuală, la fel ca homosexualitatea, bisexualitatea şi heterosexualitatea. Asexualitatea descrie o lipsă de atracţie sexuală, dar trebuie diferenţiată de abstinenţă sau celibat. Oamenii ar trebui să înțeleagă și să conștientizeze că există și această orientare sexuală.


Asexualii au existat dintotdeauna, însă nu prea s-a vorbit despre ei. Aceste persoane manifestă o indiferență totală față de actul intim. Așa sunt ele și nici un specialist nu poate să ofere o explicație plauzibilă. De altfel, mulți dintre asexuali cred în marea dragoste și trăiesc o formă de legătură amoroasă în care predomină plăcerea psihică și afectivă.

Majoritatea oamenilor consideră că sexul este important mai ales pentru legatura fizică, emoţională şi afectivă pe care o creează între parteneri. Totuşi, pentru un număr destul de mic de oameni, sexul nu are nicio semnificaţie.

Cei care sunt asexuali nu simt atracţie fizică, nu simt dorinţă să întreţină vreun act sexual. Persoanele care se încadrează în această categorie preferă să nu aibă relaţii sexuale. Nu sunt deranjaţe de lipsa apetitului sexual şi se consideră cât se poate de normale.

Pot avea relaţii romantice şi îşi doresc să-şi întemeieze o familie. Aceste persoane se descriu ca fiind atrase de ceilalţi mai mult din punct de vedere emoţional decât fizic. Atitudinea faţă de sex poate varia de la repulsie totală până la participare la actul sexual în beneficiul partenerului. Unii specialişti declară că masturbarea ar putea fi o practică a celor asexuali, pe care aceştia o consideră însă o necesitate fiziologică, nu o parte din sexualitatea lor.

Studierea sexualităţii a fost în trecut o provocare, mai ales că mulţi specialişti în sexologie nu au inclus-o ca o opţiune în chestionarele care stau la baza cercetărilor legate de orientare şi practici sexuale. În ultimii ani s-au format comunităţi în care au loc schimburi de opinii în încercarea de a înţelege mai bine această afecţiune. Simpla existenţă a asexualităţii poate fi controversată.

 

 
 
Loading...