Cum să te înțelegi mai bine cu partenerul în timpul autoizolării. Reguli de convieţuire în cuplu

Ultima actualizare:

    Acum nu e momentul să vă certaţi, să vă rezolvaţi probleme vechi, ci să vă redescoperiţi
Acum nu e momentul să vă certaţi, să vă rezolvaţi probleme vechi, ci să vă redescoperiţi

De când nu aţi mai petrecut atât de mult timp împreună? Odată cu recomandările de autoizolare la domiciliu sau de a lucra de acasă, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, foarte multe cupluri se trezesc în ipostaza de a petrece foarte mult timp împreună. Acest lucru poate veni cu avantaje, dar şi cu dezavantaje. Unii se bucură că pot fi mai aproape de persoana iubită, alţii se simt sufocaţi şi ajung să se certe. Nu şi dacă respectă câteva recomandări esenţiale.

Trecem cu toţii printr-o perioadă ciudată si dificilă. Autoizolarea, lucratul de acasă, faptul că nu mai ieşim la aer, nesiguranţa zilei de mâine, toate acestea măresc presiunea şi stresul. Cuplurile, care până acum împărţeau doar weekendurile şi câteva ore seara, se trezesc în situaţia de a petrece „nas în nas” 24 de ore din 24. Pentru unii e un avantaj, altora le poate pune relaţia în pericol. „Avantajul e că reînvăţăm să fim împreună, ne redescoperim, învăţăm ce înseamnă colaborarea, toleranţa, ne bucurăm mai des de un prânz relaxant în doi, comunicăm mai mult. În vremuri de restrişte, micile bucurii preţuiesc enorm. Apoi, cei care au copii, pot petrece mai mult timp cu ei, nu doar o oră seara, când ajungeau obosiţi şi stresaţi de la serviciu”, spune psihologul Mihaela Vintilă.  

Dezavantajele sau, mai bine spus, riscurile sunt să apară monotonia, plictiseala, frustrările, mai ales pentru persoanele active, nevoite acum să stea închise între patru pereţi. Până la ceartă e doar un pas. Predispuse la asta sunt şi cuplurile care au probleme nerezolvate legate de gelozii, infidelităţi, lipsa banilor. Specialistul vă recomandă să nu încercaţi în această perioadă să „rezolvaţi” aceste probleme, decât dacă discuţiile sunt constructive, făcute cu calm şi înţelepciune. „Cu toţii suntem într-o stare de iritabilitate nervoasă şi nu e momentul acum pentru marile socoteli. Nu scormoniţi răni vechi. Enervându-vă, supărându-vă, creşte stresul şi, odată cu el, scade imunitatea. Nu de asta avem acum nevoie, ci de optimism, apropiere, căldură”, e de părere specialistul, care vine cu 7 recomandări. 

- Respectaţi-vă unul altuia spaţiul, nevoia de linişte şi de intimitate, mai ales dacă lucraţi de acasă. - Luaţi pauze împreună, nu separat, pentru a nu vă deranja reciproc. „Şi la serviciu ieşim la o pauză de ţigară alături de un coleg, ca să ne deconectăm. Aşa să facem şi acasă, cu partenerul. Mai schimbăm câte o impresie, spunem o glumă, apoi ne întoarcem la muncă”, spune de la Mihaela Vintilă. - Faceţi activităţi la comun, cu implicarea tuturor membrilor familiei: curăţenie, jocuri, urmărit filme. - Împărţiţi sarcinile. Treburile administrative se fac împreună sau cu rândul (azi găteşte unul, mâine altul...). - Cumpărăturile e bine să le facă persoana cu imunitate mai puternică. Lista de cumpărături se concepe de acasă, după o consultare cu toţi membrii familiei.  - Păstraţi ordinea, curăţenia, îngrijiţi-vă ca şi cum v-aţi pregăti în fiecare zi să ieşiţi din casă. Să stai în dezordine, alături de un partener neîngrijit, îţi accentuează starea negativă. - Dacă aveţi copii şi amândoi lucraţi de acasă, supravegheaţi-i cu rândul sau implicaţi-i şi pe ei în activităţi obligatorii (daţi-le de scris, de citit, apoi verificaţi-i). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net