Stabilitatea financiară este foarte importantă, pentru că te ajută să iei decizii mai bune în plan profesional, evitând să acționezi sub impactul emoțiilor negative de moment, dar și în relațiile interumane, mai ales când vine vorba de propria familie.


De foarte multe ori, menținerea unui nivel financiar mulțumitor este o provocare dificilă și este esențial să identifici la timp care sunt riscurile la care te expui pe termen scurt, mediu și lung și cum le poți gestiona eficient. În continuare, afli care sunt câteva dintre metodele prin care poți asigura stabilitatea financiară a familiei tale, astfel încât tu și cei dragi să fiți protejați, indiferent de situație.

Gestionează eficient situațiile neprevăzute

Situațiile neprevăzute – cum sunt accidentele, calamitățile naturale, problemele de sănătate  urgente – îți pot da peste cap toate planurile și pot duce la dezechilibre financiare majore, prin efectele pe care le au. Una dintre metodele eficiente de a acționa pentru ca tu și familia ta să puteți face față cu succes unor astfel de evenimente, fără să vă îndatorați sau să fiți nevoiți să renunțați la bunuri de valoare pentru a acoperi cheltuielile aferente, este, de exemplu, construirea unui plan de asigurari.

În primul rând, este important să studiezi oferta de pe piață, așa că este bine să ții cont de recomandările unui consultant specializat în asigurări și să vezi ce se potrivește nevoilor tale. Apoi, dacă alegi să-ți faci o asigurare online, poți obține, cu ajutorul aplicațiilor și al softurilor speciale, oferte comparative pentru diverse tipuri de polițe, cum ar fi asigurările RCA, pentru locuință, călătorie ori pentru răspunderea civilă profesională. Totodată, dacă optezi pentru polițele de asigurare online, le poți plăti simplu, rapid și sigur, cu un card bancar.

Alege mijloace eficiente de economisire pe termen lung

Studiile au demonstrat că starea de sănătate fizică și mentală depinde de stabilitatea financiară, pentru că un buget personal care nu este bine organizat va fi un permanent factor de stres. Este esențial să ai resurse atât pentru plata facturilor curente, a întreținerii sau a ratelor, cât și pentru a petrece timp de calitate împreună cu familia și prietenii. Din această perspectivă, alegerea unor mijloace eficiente de economisire pe termen lung este foarte importantă. Astfel, poți opta, de pildă, pentru depozitele bancare, conturile de economii, direcționarea unei părți din veniturile lunare către diverse fonduri de investiții.

De asemenea, nu uita de mijloacele alternative care îți pot aduce venituri suplimentare, cum ar fi închirierea unor spații, dacă ai această posibilitate, sau transformarea unor hobby-uri în mici afaceri de familie. De exemplu, dacă îți place să gătești, poți să-ți deschizi un mic business cu zacuște și gemuri făcute în casă, ori să te lansezi în industria Do It Yourself, realizând obiecte decorative din cauciucuri vechi ori sticle și borcane.

Construiește-ți un plan B în ceea ce privește locul de muncă

Într-o lume competitivă, în care nu știi niciodată ce-ți aduce ziua de mâine, adaptarea în plan profesional este un element cheie ca să-ți poți asigura stabilitatea financiară, pe termen lung. Concret, este bine să fii pregătit pentru orice situație, cum ar fi pierderea locului de muncă, schimbarea strategiei companiei la care lucrezi, oportunitățile care îți pot aduce un job mai bun și pe care nu ai vrea să le ratezi.

Din acest punct de vedere, construirea unui plan B devine o necesitate. Cu alte cuvinte, nu te rezuma doar la actualul post, doar pentru că este mai comod așa. Fii în permanență la curent cu ultimele oferte de pe piață și vezi ce ți s-ar potrivi mai bine pe viitor. Descoperi, în felul acesta, care sunt abilitățile pe care ar trebui să ți le perfecționezi, ce competențe noi ți-ar putea fi de folos. Nu exclude nici reconversia profesională, pentru că aceasta îți poate aduce un loc de muncă într-un domeniu în care nu ai mai activat.

Stabilitatea financiară a familiei tale poate fi afectată de diverși factori, cum sunt accidentele, urgențele medicale, investițiile pe care vrei să le faci pe termen lung, pierderea locului de muncă. Este important să te gândești la posibilele riscuri și să fii prevăzător, iar construirea unui plan eficient, prin care să te protejezi pe tine și pe cei dragi, este esențial, astfel încât chiar și atunci când apar situații neprevăzute să le poți face față cu succes.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: