Trei soluții eficiente pentru a combate poluarea din locuință

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Aerul din locuințele noastre poate fi de până la opt ori mai poluat decât cel de afară. Fumul de țigară, produsele de menaj, lumânările parfumate sunt doar câteva dintre sursele de poluare din interiorul locuințelor. Cu toate acestea, există mai multe soluții pentru a combate acest fenomen și a ne proteja sănătatea: produsele de curățare ecologice, plantele verzi care au capacitatea de a curăța atmosfera, aparatul de dezumidificare, pentru eliminarea riscului de mucegai etc. Iată ce poți face pentru a respira mai bine în casa ta.

Combate umiditatea excesivă

Umiditatea ridicată poate avea consecințe dezastruoase pentru locuință, dar și pentru sănătatea celor care o ocupă. Pe lângă un miros specific, neplăcut, umiditatea ridicată contribuie la apariția mucegaiurilor, microbilor și a altor microorganisme susceptibile de a provoca alergii. Atunci când nivelul de umiditate dintr-o cameră depășește, în general, 40-60%, trebuie să iei măsuri pentru a reduce fenomenul și a putea respira un aer sănătos, mai ales dacă suferi de alergii respiratorii sau dacă locuiești cu o persoană care are astfel de probleme. Cea mai bună și simplă soluție pentru scăderea nivelului de umiditate este folosirea unui aparat dezumidificator. De asemenea, aerisirea regulată a locuinței este unul dintre gesturile obligatorii atunci când trebuie să controlezi umiditatea. Aerisește fiecare cameră zilnic, timp de cel puțin cinci-zece minute, deschizând ferestrele larg. În ceea ce privește încăperile cel mai predispuse la umiditate excesivă, precum baia, bucătăria și pivnița, acestea necesită o atenție sporită. Aerisește bucătăria și baia imediat după fiecare utilizare. În mod ideal, ar trebui să ai un sistem de ventilație în baie, mai ales dacă nu are o fereastră, și să folosești hota atunci când gătești. 

Folosește plante care elimină poluarea

Plantele verzi decorative pot să purifice aerul din locuință. Iedera, feriga, gerbera, spathiphyllum sunt patru dintre plantele care pot împrospăta aerul din locuință. Sunt atât de eficiente încât până și NASA le folosește pentru purificarea aerului. De fapt, toate plantele pot absorbi particulele fine din aer și le pot transforma în alte substanțe. Formaldehidă, benzen, toluen, acetonă, amoniac, diverse tipuri de alcool, dar și dioxid de carbon se numără printre acești compuși care pot fi generați de vopseaua folosită pentru mobilă sau pereți, de tușul de imprimantă, dar și din aerul pe care îl expirăm. Însă unele plante, precum cele menționate mai sus, sunt mai eficiente în acest proces.

Folosește produse de menaj ecologice

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, persoanele expuse în mod regulat la produse de menaj convenționale pot să fie afectate din punctul de vedere al capacității pulmonare la fel de mult ca cele care fumează. Printre substanțele conținute de aceste produse se numără acidul clorhidric, butoxietanol sau fenoxietanol, printre altele. Una dintre soluții este să folosești produse pentru curățenie ecologice, din comerț. Altă modalitate este de a prepara propriile produse pentru curățenia casei, pe bază de ingrediente lipsite de toxicitate. Câteva elemente „clasice” ar trebui să se regăsească cu siguranță în dulapul tău: oțetul alb, care este igienizant, dezinfectant și detartrant, bicarbonatul de sodiu, care curăță și elimină mirosurile neplăcute, săpunul negru, ce degresează și elimină petele. Aceste produse nu sunt toxice, dar pot fi iritante pentru piele, deci trebuie și ele să fie manipulate cu grijă. Nu uita de uleiurile esențiale cu proprietăți dezinfectante, precum cel din arbore de ceai și cel de lămâie. Pentru un interior mai sănătos, redu consumul de lumânări și spray-uri parfumate, în favoarea uleiurilor esențiale cu proprietăți bactericide, antiseptice și de parfumare. De asemenea, șterge praful măcar o dată pe săptămână. Acesta este unul dintre principalii factori ai poluării locuinței și poate provoca apariția alergiilor. 

Aceste gesturi simple pot fi folosite zilnic pentru un interior mai sănătos, dar și pentru o stare de bine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net