Nu găsești măști de protecție în farmacii sau prețul lor îți dă bătăi de cap? Dacă vrei să te protejezi, o mască pentru a acoperi gura și nasul poate fi realizată acasă. Atenție însă, o mască textilă nu este la fel de eficientă ca una chirurgicală, însă este foarte utilă în această perioadă. Dacă nu știi să coși, cu o foarfecă, o bucată de material și două elastice de păr îți poți confecționa o mască de protecție.


Românii se plâng că în farmacii nu se mai găsesc măști de mai bine de o lună, iar cei care găsesc trebuie să scoată din buzunar sume care nu le sunt tuturor la îndemână. Tocmai de aceea, mulți și-au confecționat măști textile sau folosesc o eșarfă atunci când ies din casă.

Iată că Internetul ne vine în ajutor cu un tutorial simplu de urmat pentru a ne face o mască. Nu avem nevoie de ață sau ac, ci doar de o foarfecă, două elastice de păr și un material care poate fi chiar și o veche față de pernă sau un tricou. Nu veți fi 100% protejat, dar paza bună trece primejdia rea, așa că orice protecție este mai bună decât nicio protecție.

Cum să îți faci masca de protecție acasă

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului.

Jurnaliștii de la o televiziune din Knoxville, Tennessee, SUA, au descoperit un tutorial pe YouTube și au decis să-l pună în practică. Iată ce a ieșit!

 

Instrucțiuni pentru a-ți face acasă mască de protecție

 • Materialul folosit trebuie tăiat în așa fel încât să fie destul de lat și de lung pentru a vă acoperi nasul și gura și pentru a ajunge p
 • Materialul trebuie îndoit pe lungime.
 • La fiecare dintre capete legați un elastic de păr.
 • Aduceți capetele legate spre interior.
 • Aranjați masca în dreptul gurii și a nasului și fixați elasticele după urechi.

 

 

Bine de știut!

masca_chirugicala.jpg

cum se pune masca de protectie
Cum se pune masca de protecție. O mască simplă chirurgicală protejează mai bine decât una textilă
foto: Shutterstock
 • Măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
 • Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
  Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
  După fiecare purtare, măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.
 • Astfel de măști textile sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc.
 • Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.
 • CDC subliniază că măștile textile nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
 • Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.

 •  

 
 
Loading...