Trebuia să moară la naştere, însă brazilianul născut cu o malformaţie congenitală neobişnuită s-a încăpăţânat să trăiască. Are capul dat complet pe spate, între omoplaţi, jumătăţi de picioare şi cioturi de mâini şi s-a obişnuit să vadă lumea cu susu-n jos. Iată povestea extraordinară a brazilianului Claudio Vieira.


Claudio s-a născut cu artrogripoză, afecţiune degenerativă extrem de rară care face ca articulaţiile să se „sudeze”. În plus, avea cioturi în loc de mâini şi picioarele nedezvoltate. Mama lui, Maria Jose Vieira Martins, a vrut să îl lase să moară prin înfometare, însă i s-a făcut milă. Doctorii nu i-au dat mai mult de 5 ani de trăit. Însă Claudio s-a agăţat cu dinţii de viaţă. Extrem de inteligent, a învăţat să scrie cu gura şi să „traducă” în creier informaţia vizuală care îi afişează lumea cu susu-n jos. „Eu citesc invers şi mă uit la televizor la meciuri împreună cu fratele şi prietenii mei. Mintea mea înţelege la fel de normal realitatea ca şi a altora”, a declarat Claudio în cartea pe care a scris-o recent. La cei 40 de ani, a vizitat întreaga planetă ţinând cursuri la facultăţi şi în cadrul unor companii internaţionale.

Nu se poate deplasa. Stă doar în genunchi şi mâinile îi sunt blocate din cot ca într-o rugăciune. Claudio a absolvit Universitatea de Stat Feira de Sanyana şi este de meserie contabil. Atunci când vrea să se plimbe este purtat pe braţe de prieteni. La nivel mondial 3.000 de sarcini sunt detectate cu artrogripoză şi întrerupte la timp. Deşi fizioterapia şi chirurgia sunt soluţii de remediere a bolii congenitale, în cazul lui Claudio acestea erau precum „frecţia la piciorul de lemn”. Însă, deşi blocat precum o statuie, tânărul a învăţat să facă o sumedenie de lucruri cu gura. Răspunde la telefon, scrie atât cu pixul, cât şi la tastatură, deschide radioul şi schimbă postul TV de la telecomandă.

 
 
Loading...