Zici că eşti într-un film cu zombie... care vor să fie în ton cu moda! Ritualul numit Ma’nene, adică ceremonia curăţării cadavrelor, este specific populaţiei din Toraja, situată pe insula indoneziană Sulawesi. În fiecare an, morţii sunt scoşi din pământ şi schimbaţi cu haine noi.


Conform unei vechi credinţe Toraja, morţii continuă să trăiască alături de cei vii sub formă de spirite, iar rudele rămase în viaţă au obligaţia să se îngrijească de trupul celor duşi. De aceea, în fiecare an, la finele lunii august, morţii sunt scoşi din mormânt, coafaţi, tunşi, spălaţi, schimbaţi de hainele vechi şi îmbălsămaţi. Familia rămasă în viaţă petrece câteva ore în compania celui dus povestindu-i ce noutăţi au mai avut loc în comunitate. Deşi seamănă cu un film de groază în care zombie umblă în voie pe străzi, ritualul este păstrat cu sfinţenie de sute de ani.

Morţii sunt parfumaţi, cosmetizaţi, aranjaţi şi trataţi ca nişte fiinţe vii. Este de datoria rudelor să aibă grijă ca mortul lor să fie îmbrăcat în haine la modă, să fie coafat cum se cuvine şi să se conserve cel puţin la fel de bine şi pentru anul următor, când va fi adus iar în casă.

32-foto1-3-col-ritual.jpg

Morţii sunt spălaţi şi îmbrăcaţi cu haine curate

Cu acest prilej este schimbat inclusiv coşciugul şi perna pe care cel decedat îşi doarme somnul de veci. După cosmetizare, morţii sunt băgaţi înapoi în groapă.

În cazul copilaşilor, fraţii şi surorile lor stau pe marginea mormântului să să joace cu ei pentru că, pe lumea cealaltă, „copiii se simt cei mai singuri”, susţine o legendă locală.

 

 
 
Loading...