Aparatul care te fereşte de accidente

Ultima actualizare:

    Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la  bricheta maşinii
Invenţia profesorului Constantin Antohi are mărimea unui pachet de ţigări şi se conectează la bricheta maşinii

Impresionat de tragedia feroviară din localitatea ieşeană Scânteia, din luna august 2009, profesorul Constantin Antohi susţine că a găsit soluţia care va reduce simţitor numărul accidentelor rutiere.

Dispozitivul conceput de Constantin Antohi, profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi, are mărimea unui pachet de ţigări şi conectează la bricheta autoturismului.

Misiunea acestuia este de „înger păzitor" al şoferului. Aparatul poate fi programat să emită sunete aleatorii care să-l împiedice pe şofer să adoarmă la volan.

Totodată, acesta avertizează şoferul dacă forţează comenzile maşinii, spre exemplu dacă trage prea brusc de volan. Aparatul poate face diferenţa între viaţă şi moarte la trecerile de cale ferată, loc unde, de cele mai multe ori, se produc accidente catastrofale cauzate de oboseala şi neatenţia şoferilor.

„Sistemul este simplu. Pe locomotivă este aplicat un microemiţător cât vârful degetului. Semnalele emise de acesta sunt receptate de dispozitivul din maşină care îl atenţionează printr-un semnal acustic continuu pe şofer. Acesta ar avea la dispoziţie aproximativ 50 de metri pentru a frâna", a explicat Antohi.

Acelaşi principiu, spune profesorul, poate fi aplicat şi la trecerile pietonale. O dată pus în funcţiune sistemul, şoferul va şti din timp că se apropie o trecere de pietoni.

Invenţia sa a fost premiată, anul trecut, la un salon de specialitate din Sevastopol, Ucraina, cu medalia de aur. Tot în această ţară, profesorul intenţionează să-şi breveteze invenţia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net