Unicul cimpanzeu din România, care trăia la Zoo Băneasa, s-a stins din viaţă. Era bătrân, nu avea pe nimeni lângă el, iar singurul lucru care-l mai bucura era televizorul. Toată ziulica se uita la suratele lui, pe Animal Planet. Aşa a şi murit.


Avea 43 de ani, adică vreo sută în ani omeneşti, şi şi-a trăit viaţa în captivitate. Nu a văzut niciodată jungla. Decât la televizor. Avea plasmă în cuşca sa, care-i ţinea de urât. Zi de zi stătea deschis pe postul Animal Planet, aşa cum îl programau îngrijitorii.

Cimpanzeul Felix, ultimul din neamul lui, era îndrăgit de toată lumea şi mereu i se făcea pe plac. În atâta amar de vreme ajunsese febleţea copiilor, dar şi a oamenilor mari, care au crescut odată cu el. Îi plăcea să aibă vizitatori şi abia aştepta în cuşca lui să se deschidă porţile grădinii zoologice. În spatele zăbrelelor de fier, Felix era mereu pus pe şotii.

tv-zoo.jpg

Foto: Roberto Sălceanu

”Fura telefoanele de la vizitatori, iar unui bărbat i-a luat verigheta de pe deget. Ne recunoştea întotdeauna şi ne făcea cu mâna”, îşi aminteşte, zâmbind, Codruţ Vişoiu, medicul veterinar de la Zoo Băneasa.

La fel s-a întâmplat şi pe 4 decembrie 2014. Mânca un codru de pâine şi îi saluta pe cei care treceau. Nimeni nu a ştiut că de fapt, Felix îşi lua adio de la ei. Era cocoţat pe o scândură, locul lui preferat de unde putea să vadă perfect la televizor, când s-a prăbuşit. Medicul veterinar crede că inima i-a cedat de la bătrâneţe.

A fost dus la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, unde i s-a făcut necropsia. Rezultatele vor veni până la sfârşitul acestei luni. Pentru că cei de la Muzeul Antipa nu s-au arătat interesaţi să o împăieze, maimuţa-vedetă va deveni material de studiu pentru studenţii de la Medicină Veterinară.

 

 
 
Loading...