"Ne pun copiii să facă pipi în sticle!" Mărturisiri cutremurătoare ale părinţilor de la Fundeni

Ultima actualizare:

    Muncitorii lucrau de zor săptămâna trecută, iar în prezent au finalizat lucrărilefoto: Click!
Muncitorii lucrau de zor săptămâna trecută, iar în prezent au finalizat lucrărilefoto: Click!

Cazul intens mediatizat al copilului Valeriei de Monaco, care a contractat o infecţie nosocomială cât timp a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, scoate la iveală noi nereguli la Secţia de Pediatrie a unităţii sanitare. Părinţii copiilor internaţi aici se plâng de condiţiile rudimentare prin care sunt forţaţi să treacă micuţii pacienţi în timpul tratamentului chinuitor cu citostatice. Aglomeraţia din saloane şi grupurile sanitare insuficiente le îngreunează şi mai mult situaţia bolnavilor de la Fundeni.

Situaţie disperată a mamelor ale căror copii, bolnavi de leucemie, sunt internaţi la Institutul Clinic Fundeni. Dincolo de chimioterapia care le "otrăveşte" corpul firav al micuţilor, copiilor nu li se respectă în niciun fel intimitatea. Mărturiile părinţilor care au avut ghinionul să treacă prin astfel de momente sunt de-a dreptul halucinante în România anului 2016. Copiii ar fi puşi să-şi facă nevoile în sticle de plastic şi să folosească oliţa chiar în salon în văzul celorlalţi pacienţi. Totul se pare că are şi o explicaţie cât se poate de logică: grupurile sanitare sunt insuficiente în raport cu numărul pacienţilor sau parţial nefuncţionale.

Cădiţele sunt sparte, iar sticlele cu urină stau ca la expoziţie

Ca să ne convingem că această situaţie este reală şi nu bazată pe declaraţii făcute la întâmplare de mămicile îndurerate, reporterii Click! au intrat în grupul sanitar al fetelor, singurul care săptămâna trecută putea fi accesat şi au surprins o imagine care spune cât o mie de cuvinte. Trecând peste faptul că există doar două toalete, una dintre ele fiind nefuncţională, cadiţele cabinelor nu au duş sau sunt sparte şi folosesc pe post de depozit pentru găleţile cu mopuri ale femeilor de serviciu, zeci de sticle de suc sau de apă sunt lăsate pe podea sau pe o poliţă, în văzul tuturor. Şi nu goale! Atenţie, ci pline cu urină! Părinţii ne-au explicat de ce sunt obligaţi copiii să treacă prin astfel de momente jenante.

"După tratamentul cu citostatice, copilul trebuie să se hidrateze bine, dar personalul medical ca să nu consume materiale şi să le pună perfuzii ne pun pe noi să le dăm copiilor cât mai multă apă ca să elimine «otrăvurile». Ca să vadă medicul curant volumul de urină, ne pun copiii să facă pipi în sticle! Păstrăm recipientele 24 de ore. Până acum le ţineam, în cameră, la capul patului, acum le-am dus în baie. Aşa ni s-a spus, noi ne-am conformat. Nicio mămică nu şi-a pus singură copilul să urineze în sticlă, ci după ce a primit aceste indicaţii de la asistente şi medici. Asta nu e nimic! Copiii îşi fac nevoile la oliţă, în salon de faţă cu ceilalţi. Vă daţi seama ce miros e acolo! Aşa ceva rar ne-a fost să vedem, dar nu avem încotro. Trebuie să stăm aici să le facem copiilor tratamentul. Dacă îi apucă pe toţi să meargă la toaletă, e jale! Grupul de la băieţi a fost închis o săptămână, iar la fete două wc-uri au fost extrem de aglomerate", ni s-au plâns mai multe mămici, sub protecţia anonimatului.

Coincidenţă sau nu, toaleta băieţilor a fost renovată la o zi după articolul publicat în Click! în care erau prezentate imagini cu starea deplorabilă a băilor. 

Oficialii spitalului au demarat o anchetă internă  

În urma acestor sesizări, managerul spitalului, Carmen Orban, a demarat o anchetă internă pentru a stabili cine se face vinovat de această situaţie, Medicii de la pediatrie susţin că cele aproximativ 15 sticle cu urină au fost strânse de părinţii copiilor cu probleme. "A fost vorba despre un pacient cu întârziere psihică la care mama a afirmat că nu urinează. Din proprie initiativă, a adunat urina pe 24 de ore. Un alt eşantion din grupul sanitar de la etajul 7 (n.r. al secţiei de pediatrie) a fost depus de aparţinătorul pacientului pentru că acesta a avut un episod de hematurie macroscopică ( n.r. sânge în urină). În secţia de Pediatrie I există toalete funcţionale, iar sticlele cu urină din imagine nu sunt folosite în niciun caz pentru recoltarea unor probe de urină - pentru care există recipiente speciale- deci, cu atât mai puţin pentru că nu au unde să urineze pacienţii", ne-au transmis reprezentanţii spitalului într-un comunicat oficial.             

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net