Noi restricții în București. Nunțile și botezurile sunt interzise, restaurantele se închid și se trece la carantina de weekend

Ultima actualizare:

    București, în scenariul roșufoto: Sever Gheorghe
București, în scenariul roșufoto: Sever Gheorghe

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului București a hotărât că, începând din 3 octombrie, ora 00.00, în București se închid cinematografele, se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber și se interzice organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri). Persoanele vaccinate anti-Covid sunt exceptate doar de la carantina de noapte, 20.00 - 5.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri seara, în urma depășirii ratei de infectare cu coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori, constatată joi, că, printre altele, începând de duminică: masca va fi obligatorie în spațiile publice aglomerate; magazinele și operatorii economici de servicii vor funcționa cu publicul doar până la ora 18:00, ulterior fiind disponibilă doar livrarea la domiciliu, cu excepții; restaurantele și localurile vor fi închise publicului.

Masca va fi obligatorie în spațiile publice aglomerate

Astfel, în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.Sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă pot desfăşura activităţi de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce restricţii se impun din 3 octombrie 

  • În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  •  Totodată, se interzice activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, organizarea spectacolelor de tipul drive-in.
  •  De asemenea, se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri).
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi mai mare de 250 de persoane în interior şi mai mare de 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  •  Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  •  Se interzice organizarea şi desfăşurarea de mitinguri şi demonstraţii.

 Vaccinații, exceptați doar de la carantina de noapte în weekend

  • De asemenea, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în întervalul orar 20,00-5,00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu urmatoarele exceptii:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;c) deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie.

  • Pentru verificarea motivului deplasarii în interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil. Pentru deplasări din celelalte motive, trebuie prezentată declaraţia pe proprie răspundere.

 Aceste interdicţii nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, precum şi persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Citește și:

Bucureștiul a depășit incidența de 7 la mia de locuitori. Capitala intră în carantină de noapte?

Se pune lacătul pe Capitală? Lista restricțiilor care intră în vigoare după depășirea incidenței de 6 la mie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net