Cum erau torturaţi prizonierii CIA. România ar apărea pe listă

Ultima actualizare:

    Raportul CIA ar conţine şi locaţiile închisorilor secrete, iar pe listă apare şi RomâniaFoto: Getty
Raportul CIA ar conţine şi locaţiile închisorilor secrete, iar pe listă apare şi RomâniaFoto: Getty

Un raport elaborat de o comisie din Senatul Statelor Unite arată că CIA a folosit tehnici precum simularea înecului, violenţa fizică, privarea de somn şi ameninţările sexuale asupra suspecţilor de terorism care erau ţinuţi în închisori secrete din jurul lumii.

Documentul de 6.000 de pagini a fost dat publicităţii sub forma unui rezumat de 500 de pagini şi reprezintă o analiză amplă realizată în ultimii ani asupra tehnicilor de "tortură" folosite de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), conform theguardian.com. 

Concluzia comisiei a fost că folosirea torturii a fost brutală şi ineficientă, iar de multe ori CIA a minţit cu privire la cât de utile erau aceste tehnici. Astfel, metodele folosite de CIA au dus la obţinerea unor "informaţii fabricate", a spus un membru al comisiei, Dianne Feinstein. 

"Persoanele care au încălcat politicile CIA au fost trase foarte rar la răspundere. Agenţia Centrală de Informaţii a restricţionat accesul la informaţii, a refuzat să răspundă solicitărilor referitoare la programul de interogare, furnizând, uneori, informaţii false. CIA a indus în eroare membri ai Congresului şi reprezentanţi ai Casei Albe privind eficienţa şi amploarea utilizării tehnicilor dure de interogare", se arată în document.

Raportul mai arată că tehnicile de tortură folosite în închisorile secrete din jurul lumii erau mult mai dure decât se ştia iniţial. Printre metode se numără ameninţarea familiilor deţinuţilor, privarea de somn timp de o săptămână şi hrănirea cu forţa a deţinuţilor din anus, dar şi ameninţarea cu violul cu vibratoare şi cozi de mătură.

Cel puţin un prizonier a murit din cauza şocului hipotermic, 17 deţinuţi au fost torturaţi fără acordul şefului CIA, George Tenet, iar 26 din cei 119 suspecţi au fost încarceraţi fără niciun motiv, mai arată raportul. 

Tortura a fost practicată de la sfârşitul anului 2001 până în august 2002, fără niciun fundament legal. Aprobarea Departamentului de Justiţie, de care aveau nevoie agenţii CIA pentru punerea în practică a metodelor, a venit de abia în vara lui 2002. De abia atunci CIA a primit acordul pentru a lovi deţinuţii cu palma, a-i apuca vcu forţă, a-i pune în poziţii dureroase, a-i priva de somn, a-i izola în încăperi mici şi a simula că-i îneacă. CIA nu a primit însă acordul pentru a-i îngropa de vii pe suspecţi, fără să le spună că îi va scoate după o perioadă de timp. 

SUA se tem de reacţii violente după publicarea raportului

SUA nu vor fi afectate doar la nivel de imagine de acest raport pe care mulţi oficiali, în frunte cu secretarul american de Stat, John Kerry, au încercat să-l îngroape. Ambasadele SUA au fost avertizate să opereze cu mai multă precauţie marţi, după publicarea raportului, iar 2.000 de puşcaşi marini mobilizaţi în zona Golfului Persic şi în Mediterană au fost plasaţi în alertă.

Pentru că multe dintre activităţile CIA s-au desfăşurat pe teritoriu străin, SUA se tem că alte ţări vor fi vizate de grupări teroriste. "Există motive să credem că raportul ar fi un risc major pentru reprezentanţii SUA din jurul lumii", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. 

În acelaşi timp, un deputat republican, Mike Rogers, a declarat, conform independent.co.uk, că e publicarea raportului e o ideea proastă: "Lideri internaţionali au avertizat guvernul america că publicarea va cauza şi mai multă violenţă şi numeroase morţi". 

România, pe lista ţărilor care ar putea fi afectate de raport

Mulţi analişti consideră că varianta completă a raportului conţine şi detalii privind localizarea închisorilor secrete folosite de CIA în aceea perioadă. O astfel de închisoare ar fi funcţionat şi în România, însă atât Washingtonul cât şi Bucureştiul au negat. Cu toate acestea, jurnaliştii de la The Independent şi The Guardian dau numele ţării noatre pe lista statelor care se tem de detaliile din raport. 

Un raport parlamentar european din 2007 acuza în mod explicit Polonia și România că au găzduit, între 2003 și 2005, centre de detenție secrete, respectiv la Kiejkuty, în nord-estul Poloniei, și la București, notează Agerpres.

Un sit din Lituania, vizitat de deputați europeni, este de asemenea suspectat la Antaviliai, la 20 km de Vilnius. Thailanda și Afganistanul, unde armata americană era în război, de asemenea ar fi adăpostit asemenea centre.

Printr-un raport al unei Comisii parlamentare speciale, România a clarificat acuzele care i-au fost aduse. În urma anchetei derulate de comisie, s-a ajuns la concluzia că nu există niciun fel de argument care să probeze existența unor închisori CIA pe teritoriul României. 

Obama a condamnat meotdele folosite de CIA

Preşedintele american Barack Obama a denunţat utilizarea de către CIA a unor metode "contrare" valorilor Statelor Unite.  

"Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputaţia Statelor Unite pe plan global. Ele sunt contrare valorilor SUA. Nicio naţiune nu este perfectă, dar una din forţele Statelor Unite este voinţa de a înfrunta direct trecutul. Îmi voi folosi poziţia de preşedinte pentru a mă asigura că astfel de tehnici nu vor mai fi folosite", a spus Obama

Organizaţiile mondiale cer pedepsirea celor responsabili

ONU a reacţionat după publicare raportului şi a cerut ca oficialii CIA şi cei din administraţia BUSh responsabili cu tortura să fie pedepsiţi. Directorul filialei din SUA a Amnesty International, Stephen W Hawkins, a declarat, la rândul lui, că "tortura e o crimă, iar cei vinovaţi trebuie să plătească". 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net