Începe războiul în Siria? Barack Obama: «Suntem pregătiţi să atacăm. Dar voi cere acordul Congresului»

Ultima actualizare:

Cel mai puternic om de pe planetă a declarat că acţiunile militare vor fi îndreptate împotriva guvernului de la Damasc, care se face vinovat de genocid împotriva propriilor cetăţeni.

"Am decis că SUA va ataca ţintele siriene. Acţiunile noastre vor fi limitate în durată şi scop. Vom face responsabil regimul Assad pentru folosirea armelor chimice", a declarat preşedintele SUA. "Suntem pregătiţi să atacăm atunci când atacăm. Capacitatea noastră nu ţine de timp. Poate să aibă loc mâine, peste o săptămână sau lună", a spus Obama.

El a precizat că va cere mai întâi acordul Congresului SUA, atunci când acesta se va reuni şi că "nu vom aştepta intervenţia sau acordul Naţiunilor Unite".

"Chiar dacă cred că am autoritatea să atac fără acordul Congresului, cred că ţara va fi mai puternică dacă vom cere acordul Congresului. Am stabilit că acesta e cel mai bun lucru pentru democraţia noastră.

Dacă stăm degeaba, ce va spune lumea? Ce vom face când ţările vor construi arme nucleare, când ne vom uita pasivi la genocid? Nu putem să spunem copiilor noştri că am făcut asta. Un atac chimic nu trebuie doar să fie investigat, ci confruntat.

Nu mă aştept la suportul tuturor ţărilor. Dar voi cere ca cei care sunt cu noi să ne arate suportul lor public.

Ştiu că avem îndoieli despre ideea unui război. Dar nu vom pune trupele noastre pe solul sirian, în mijlocul unui alt război. Dar noi suntem Statele Unite ale Americii şi nu putem să fim orbi la ce s-a întâmplat în Damasc.

Nu am fost ales să iau decizii uşoare. V-am spus ceea ce cred. Valorile noastre nu ne lasă să întoarcem spatele când se întâmplă un asemenea masacru. Sunt pregătit să înfrunt această atrocitate. Şi cer Congresului să trimită un mesaj întregii lumi.

Acum 10 zile lumea a privit cum 1.500 de oameni au fost ucişi în cel mai grav atac chimic din secolul XXI. Ieri am arătat că regimul Assad a fost în spatele acestui atac. Spitalele sunt pline de victime, imagini teribile cu decedaţi. Peste 1.000 de oameni au fost ucişi. Sute au fost copii. Au fost gazaţi de propriul guvern. Acest atac este un asalt asupra demnităţii umane şi e un pericol asupra securităţii naţionale. Pune în pericol prietenii noştri, Israel, Irak, Turcia", a mai spus Barack Obama, potrivit adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net