Noul Papă nu poartă aur

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

"Vreau o Biserică săracă, pentru săraci!" Asta a spus noul Papă, Francisc I, care a fost întronizat ieri, la Vatican. Jorge Mario Bergoglio, ales cel de-al 266-lea lider al Bisericii Catolice, dovedeşte el însuşi că preferă sărăcia şi umilinţa.

Noul papă a explicat recent că şi-a luat numele Francisc de la Sfântul Francisc din Assisi, sfântul săracilor. Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, de 76 de ani, şi-a arătat modestia chiar miercuri, 13 martie la câteva minute după ce a fost ales papă.

Crucifixul Papei Benedict era de aur . Inelul papal e din aur

simeon stalpnicul png

Când maestrul de ceremonii i-a oferit un veşmânt roşu cu blană de hermină, precum cel purtat de predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a replicat: "Nu, mulţumesc. Carnavalul a luat sfârşit." Noul papă nu a acceptat să poarte nici crucea de aur cu multe podoabe, precum Benedict al XVI-lea, preferând să rămână cu vechea sa cruce simplă de metal aurită de cardinal.

Nici în apartamentul papal, în care a locuit predecesorul, nu vrea să locuiască, fiindcă i se pare "o cameră pentru 300 de persoane". El se mulţumeşte cu mult mai puţin spaţiu. Dar nici Benedict al XVI-lea nu purta aur şi pantofi roşii din dorinţa de opulenţă, ci pentru a păstra tradiţia predecesorilor săi.

Papa Francisc I poartă pantofi negri, uzaţi, în timp ce Papa Benedict al XVI-lea purta pantofi roşii şi şosete albe impecabile

simeon stalpnicul png

Pantofii roşii, care simbolizează sângele vărsat de martirii creştini, erau confecţionaţi de acelaşi meşter care i-a făcut şi pentru papii Benedict al XVI şi Ioan Paul al II-lea. Numai că Francisc I i-a refuzat, preferând vechii săi pantofi uzaţi cu care a colindat străzile din Buenos Aires. Nici măcar celebrul Inel al Pescarului, simbolul puterii papale, nu l-a vrut din aur precum al înaintaşului său, ci un inel simplu de argint placat cu aur.

Băsescu a vorbit cu noul papă

Preşedintele Traian Băsescu a participat la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc I, de la Vatican.  Cu acest prilej, el a discutat atât cu noul Suveran Pontif cât şi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Traian Băsescu a transmis Papei Francisc un mesaj de felicitări din partea romano-catolicilor, greco-catolicilor şi ortodocşilor din România şi i-a urat succes în misiunea care i-a fost încredinţată.

simeon stalpnicul png

Flash news

Ora 07.00: Circa 150.000-200.000 de oameni şi zeci de şefi de state şi lideri politici s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru pentru a asista la întronizarea noului papă.Ora 8.55: Papa Francisc face turul pieţii la bordul papamobilului. Salută mulţimea, care îl ovaţionează, coboară din vehicul în mai multe rânduri pentru a îmbrăţişa copiii şi a-i binecuvânta.

simeon stalpnicul png

Ora 09.25: Papa se reculege la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii Catolice, din centrul Bazilicii Sfântul Petru.Ora 09.45: Începe slujba. Noul papă cere mulţimii să fie atentă la discurs.Ora 09.51: Se cântă în limba greacă şi în limba latină.Ora 10.13: Evanghelia cântată în greacă şi latină.Ora 10.15: Începe predica în limba italiană.Ora 10.30: Papa face apel la respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu.Ora 10.58: Papa aduce un omagiu predecesorului său, Benedict al XVI-lea.

Ora 11.08: Papa cere credincioşilor să schimbe un semn de pace.Ora 11.27: După ultima binecuvântare, slujba inagurală se încheie. Papa Francisc intră în Bazilica Sfântul Petru în timp ce toate clopotele încep să sune.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net