Ioan Paul al II-lea îşi pregătise demisia pentru cazuri de necesitate

Ultima actualizare:

    Papa lăsase decizia finală unui grup de cardinali
Papa lăsase decizia finală unui grup de cardinali

Papa Ioan Paul al II-lea redactase şi semnase o scrisoare de demisie în cazul în care nu ar mai fi putut să-şi exercite atribuţiile de suveran pontif, a afirmat - marţi - Monseniorul Slawomir Oder, postulatorul cauzei beatificării predecesorului lui Benedict al XVI-lea, citat de AFP.

Această scrisoare, până în prezent inedită, este publicată în cartea 'Pentru ce este el sfânt, adevăratul Ioan Paul al II-lea', scrisă de prelatul polonez împreună cu ziaristul Saverio Gaeta şi prezentată în cursul unei conferinţe de presă în ajunul apariţiei sale în librării. Volumul se bazează pe 114 mărturii culese în cadrul procesului de beatificare a papei polonez.

Documentul, scris în limba italiană, este datat 15 noiembrie 1989. Papa declară în el că vrea să 'renunţe' la funcţiile sale 'în caz de boală care ar fi estimată drept incurabilă, de durată îndelungată şi care să-l împiedice să-şi exercite suficient atribuţiile ministeriatului său apostolic sau în cazul altui obstacol grav şi prelungit'.

Papa lăsase decizia finală unui grup de cardinali, care însă nu au făcut niciodată uz de ea în timpul îndelungatei sale boli.

În alt text, din 1994, 'fără îndoială destinat să fie citit pentru că accentele tonice sunt înscrise', a relevat Saverio Gaeta, papa îşi anunţase decizia de a 'urma dispoziţiile şi exemplul lui Paul al V-lea' şi de a nu renunţa la responsabilitatea sa ajungând la vîrsta de 75 de ani, vârstă canonică a pensionării pentru episcopi. 'Resimt ca o importantă obligaţie de conştiinţă datoria de a continua să îndeplinesc sarcina pentru care m-a chemat Cristos', a spus el.

'Nu este loc în Biserică pentru un papă onorific', declarase el şi chirurgului care tocmai îl operase de o fractură de femur în 1994.

Pe de altă parte, cu câtva timp înainte de atentatul căruia i-a fost victimă în 13 mai 198, în Piaţa San Pietro din Roma, 'serviciile secrete italiene semnalaseră existenţa unui proiect de răpire a lui Ioan Paul al II-lea de către terorişti din Brigăzile Roşii', scrie Oder.

Papa ştia de acest plan şi poate că de aceea, după ce fusese rănit, papa i-a făcut secretarului său Stanislaw reflexia 'Ca pentru Bachelet', făcând aluzie la vicepreşedintele Consiliului superior al magistraturii, asasinat la ROM de brigadieri în 12 februarie 1980.

Cartea confirmă, de asemenea, că Ioan Paul al II-lea îşi aplica pedepse corporale, flagelându-se, aşa cum au anunţat deja unele publicaţii, scrie Oder.

În 19 decembrie, Ioan Paul al II-lea a fost proclamat 'venerabil', ultima etapă înainte de beatificare, care ar urma să fie făcută de Benedict al XVI-lea. Data acesteia rămâne însă incertă, notează Agerpres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net