BBC a demarat o nouă anchetă privind interviul realizat de jurnalistul Martin Bashir cu prinţesa Diana în 1995 pentru programul „Panorama”, în care ea a dezvăluit problemele din relația cu prințul Charles. În faimosul interviu, Lady Di a mărturisit că soțul ei a înșelat-o, dar și că nu îl vede vreodată apt pentru tronul regal. Interviul din 1995 a fost urmărit de 25 de milioane de telespectatori la momentul difuzării.


Interviul a făcut înconjurul lumii, însă în documentarul „The Diana Interview: Revenge of a Princess”, difuzat luni seară (9 noiembrie de postul britanic ITV, este susţinut că Bashir s-a folosit de documente bancare falsificate care l-ar fi ajutat să să aibă exclusivitatea, potrivit news.ro. Graficianul Matt Wiessler a spus că Bashir i-a cerut să creeze aceste documente şi că a fost „ţap ispăşitor” într-o anchetă a BBC din 1996 făcută legat de interviu.

„Este ca şi cum ai da vina pe un stilou pentru un scris urât”, a declarat Wiessler marţi (10 noiembrie) la BBC Radio 4. „Nu ştiu cum poţi spune plauzibil o poveste că un designer grafic este de vină pentru folosirea unor documente ca fals şi am trăit cu asta 25 de ani. Cel care trebuie să iasă în faţă este Martin Bashir. Este singurul care are răspunsuri”.

Prințul Charles i-a spus prințesei Diana că nu o iubește, cu o noapte înainte de nuntă!

printesa-diana-nunta.jpg

Printul Charles și Prințesa Diana la nuntă
Charles și Lady Di s-au căsătorit în 1981
Foto: AFP

Prințul Charles i-a spus prințesei Diana că nu o iubește cu o noapte înainte de nunta lor, potrivit fostului astrolog al prințesei. Penny Thornton, cu care Diana a început să se consulte în 1986, a susținut că declarația a determinat-o să anuleze nunta în 1986. Într-un interviu care poate fi văzut în noul documentar ITV The Diana Interview: Revenge of a Princess, ea a spus: „Unul dintre cele mai șocante lucruri pe care mi le-a spus Diana a fost că, doar cu o seară înainte de nuntă, Charles i-a spus că nu o iubește. Și asta a fost un lucru cu adevărat teribil pe care să i-l faci viitoarei tale mirese, pe care o vei lua de soție în St Paul’s fix a doua zi. Eu s-a gândit chiar să nu mai  participe la nuntă, după acel moment."

Interviul care a distrus-o pe prințesa Diana! A recunoscut că l-a înșelat pe Charles în fața a 23 de milioane de telespectatori

printesa-diana.png

Prințesa Diana
Prințesa Diana, în interviul acordat pentru emisiunea britanică Panorama, în 1995
Foto: captură video

Dar Patrick Jephson, secretarul ei privat între 1988 și 1996, a spus: „Când a ieșit Panorama, o parte din reacția mea viscerală a fost indignarea că cineva a avut tupeul să o exploateze pe prințesă în acest fel. Dacă ați cunoaște-o așa cum am făcut-o, v-ați da seama că ce a făcut-o să acționeze așa a fost o combinație de seducție și trădare. Panorama i-a distrus relația cu cu restul Familiei Regale și a privat-o, în mod fatal, de protecția instituției regale”.

Urmărită de 23 de milioane de telespectatori, Diana a pus la îndoială oportunitatea prințului Charles de a fi rege, și-a recunoscut propria infidelitate și a dezvăluit-o și pe a soțului - într-o  frază care nu va fi uitată niciodată. „Am fost trei în această căsătorie, așa că a fost cam aglomerată”, a spus ea, cu ochii lăcrimând.

Acum, înainte de aniversarea de 25 de ani a celebrului interviu, un documentar de pe Channel 4 pune întrebări cu privire la modul în care jurnalistul Martin Bashir și-a asigurat interviul, făcând referire la extrasele ei bancare puse la îndoială, ulterior dovedite drept autentice și exploatând temerile ei de a fi urmărită de serviciul secret britanic. 

Prințesa Diana nu ar fi spus nimănui că urmează să filmeze interviul

Interviul pentru Panorama a fost filmat în secret la Palatul Kensington pe 5 noiembrie 1995. Secretarul privat și prietenii Dianei nu au știut nimic, deși se spune că fosta ei cumnată Sarah Ferguson știa unele dintre planurile ei. Prietenii au spus unui ziar că producătorul de film Lord Puttnam, un prieten apropiat al Dianei,  a vizitat-o ​​cu două săptămâni înainte de filmare pentru a o ruga să se răzgândească. Ulterior, Diana a explicat că, dacă ar fi spus oamenilo rdespre emisiune, interviul „ar fi fost tras complet într-o altă direcție sau transformat în ceva diferit”.
În interviu, ea a mărturisit că fusese îndrăgostită de ofițerul James Hewitt și a declarat că se îndoia că Charles era potrivit pentru a fi rege. Ea a spus: „Pentru că îi cunosc personalitatea, aș crede că slujba de top, așa cum o numesc, i-ar aduce limitări enorme și nu știu dacă s-ar putea adapta”.

S-a zvonit că ar exista încă 20 de minute din acel interviu, care ar putea conține remarci disprețuitoare despre alți membri ai Familiei Regale. Prietenii i-au spus unui expert regal că Diana a ținut materialul, păstrat într-o cutie de pălării, pentru oricând ar putea avea nevoie de el.

Lady Di era sigură că există un complot împotriva ei

Biograful Dianei Andrew Morton a spus: „A trăit o viață plină de anxietate și îi era mereu teamă că este supravegheată”. El a susținut că Bashir a jucat foarte inteligent și într-un mod foarte sofisticat acea anxietate. În 1995, Diana era din ce în ce mai convinsă că există un complot împotriva ei.

Ea și Charles fuseseră despărțiți de trei ani și, adăpostită în Palatul Kensington, a început să creadă că Familia Regală o dorea scoasă din peisaj. În exterior, ea avea o imagine carismatică și era iubită la nivel global. Diana intenționa să își desfășoare în continuare activitatea de caritate și să își crească singură copiii, pe Charles și Harry. Cu toate acestea, cei mai apropiați de ea pictează o imagine a unui tinere de 34 de ani care s-a simțit izolată și vulnerabilă. Morton a spus: „Diana se temea să nu  i se întâmple ceva”. Când a fost instalată o nouă alarmă de incendiu în apartamentele ei, ea a crezut că i-au fost puse microfoane și că este ascultată.

Anul precedent, Charles i-a acordat un interviu lui Jonathan Dimbleby în care a spus că i-a fost fidel soției sale până când relația lor „s-a destrămat iremediabil”. De fapt, a înregistrat două interviuri. În primul, el a refuzat să-și dezvăluie infidelitatea, dar a fost convins să înregistreze odată o cu scurta admitere. Diana colaborase deja cu Andrew Morton la cartea sa, "Diana: Povestea ei adevărată", care i-a dezvăluit tulburările de alimentație, depresia și încercările de sinucidere. 

 

În altă parte a documentarului, Charles a fost numit „atroce” de fotograful regal Ken Lennox, pentru că a plecat să joace Polo la câteva minute după ce Diana l-a născut pe fiul lor, prințul Harry. 
Lennox, care aștepta în fața Spitalului St. Mary din Londra pentru a face poze cuplului și fiului lor nou-născut, a spus că i s-a părut zvonul atât de ridicol încât a pariat 50 de lire sterline, crezând că nu era adevărat, dar a pierdut, relatează Daily Star. Prințul Charles și Lady Di s-au căsătorit în anul 1981 și au divorțat în 1996.

Imagine inedită cu prințesa Diana, la doar șase anișori. Fotografia a fost făcută publică de fratele mai mic

printesa_diana_4_0.jpg

printesa diana
Fratele prințesei Diana i-a adus un omagiu și a făcut publică o fotografie din coplăria acesteia
Sursă foto: Profimedia

Fratele mai mic al prințesei Diana, Charles Spencer a frăcut publică o fotografie din anul 1967, atunci când cea care avea să devină "prințesa inimilor" se afla la vârsta de șase ani, iar Charles era un micuț de doar patru anișori .

charles-si-diana-spencer.jpg

charles si diana spencer
Diana și Charles Spencer, la 6, respectiv, 4 anișori
Sursă foto: Arhivă personală

 Publicarea acestei fotografii vine la câteva zile după ce Charles Spencer a cerut BBC să deschidă o anchetă cu privire la un interviu al prinţesei Diana, difuzat pe post în 1995.  În timpul acestui interviu prinţesa a rostit celebra frază, aluzie la Camilla Parker-Bowles, foarte apropiată de prinţul Charles: "Eram trei în acest mariaj, ceea ce înseamna prea mult" .

diana.jpg

diana
Prințesa Diana a murit la 36 de ani în urma unui tragic accident rutier
Sursă foto: Gettyimages

Charles Spencer îl acuză pe Martin Bashir că i-a prezentat documente false bancare pentru a-l face să creadă că apropiaţi ai familiei regale primeau plăţi pentru servicii de securitate în schimbul informaţiilor despre prinţesă. Aceste documente l-ar fi convins pe Charles Spencer să o pună pe sora sa în contact cu jurnalistul, relatează Dailymail.co.uk. 

A lucrat ca bonă și profesoară înainte de a-l întâlni pe Charles

diana-cu-poneiul.jpg

diana cu poneiul
Diana, în adolescenţă
Sursă foto: Profimedia

Înainte de a-l întâlni pe prințul Charles și de a deveni prințesă, Diana a avut multe joburi locuri de muncă, inclusiv cel de bonă și profesor. A fost plătită cu doar 3 lire pe oră pentru a se juca cu copiii, a face curățenie și a spăla. Când s-a căsătorit cu prințul Charles în 1981, Diana a devenit prima mireasă regală care a avut vreodată un loc de muncă plătit până a devenit soția unui prinț. 

 

 

Diana, șantajată pentru acest interviu

Ancheta din urmă cu mai mult de 20 de ani a fost condusă de Tony Hall, care a devenit apoi director general al BBC şi care a fost vara aceasta înlocuit de Tim Davie. În urma anchetei interne, Wiessler nu a mai lucrat pentru BBC, în timp ce Bashir a fost găsit „un om onest”.

Aceste noi detalii au ieşit la lumină în timpul unei investigaţii făcute de jurnalistul Andy Webb, care a scris şi regizat „Diana: The Truth Behind the Interview”, documentar difuzat de Channel 4 în a doua parte a lunii octombrie. Webb a cerut documente folosite în interviul din programul „Panorama”, în baza legii privind accesul liber la informaţii, în 2007, şi a primit acces la ele cu 48 de ore înainte ca documentarul să fie difuzat.

Declaraţiile false arată că doi curteni au fost plătiţi de serviciile de securitate pentru a oferi informaţii despre Diana. Acestea au fost văzute de fratele prinţesei, Charles Spencer, care a spus că l-au convins să o prezinte lui Bashir pe sora sa.

Spencer a cerut, recent, să fie făcută o anchetă şi a luat legătura du Tim Davie. „Dacă nu vedeam acele declaraţii, nu l-aş fi prezentat pe Bashir surorii mele”, i-a scris Spencer lui Davie în luna octombrie.

Bashir, editor BBC în prezent, se recuperează acum după o intervenţie pe cord şi a avut probleme importante, anul acesta, după ce a contractat Covid-19, a spus un purtător de cuvânt al BBC. El este, momentan, indisponibil. Davie a anunţat luni că BBC a comandat o anchetă independentă. „BBC ia asta foarte în serios şi vrem să ajungem la adevăr”, a afirmat el.

Ce dezvăluiri a făcut Lady Di în celebra emisiune

Diana a pus la îndoială oportunitatea prințului Charles de a fi rege, și-a recunoscut propria infidelitate și a dezvăluit-o și pe a soțului - într-o  frază care nu va fi uitată niciodată. „Am fost trei în această căsătorie, așa că a fost cam aglomerată”, a spus ea, cu ochii lăcrimând. 

Interviul pentru Panorama a fost filmat în secret la Palatul Kensington pe 5 noiembrie 1995. Secretarul privat și prietenii Dianei nu au știut nimic, deși se spune că fosta ei cumnată Sarah Ferguson știa unele dintre planurile ei. Prietenii au spus unui ziar că producătorul de film Lord Puttnam, un prieten apropiat al Dianei,  a vizitat-o ​​cu două săptămâni înainte de filmare pentru a o ruga să se răzgândească. Ulterior, Diana a explicat că, dacă ar fi spus oamenilo rdespre emisiune, interviul „ar fi fost tras complet într-o altă direcție sau transformat în ceva diferit”.
În interviu, ea a mărturisit că fusese îndrăgostită de ofițerul James Hewitt și a declarat că se îndoia că Charles era potrivit pentru a fi rege. Ea a spus: „Pentru că îi cunosc personalitatea, aș crede că slujba de top, așa cum o numesc, i-ar aduce limitări enorme și nu știu dacă s-ar putea adapta”.

S-a zvonit că ar exista încă 20 de minute din acel interviu, care ar putea conține remarci disprețuitoare despre alți membri ai Familiei Regale. Prietenii i-au spus unui expert regal că Diana a ținut materialul, păstrat într-o cutie de pălării, pentru oricând ar putea avea nevoie de el.

 

 
 
Loading...