Aproape 800 de femeie afiliate grupării Stat Islamic şi copiii lor au evadata dintr-o tabără unde erau ţinuţi în nordul Siriei, după ce regiunea a fost atacată de forţele armatei turce. Miliţia kurdă, care administrează zonă, a făcut anunţul că soţiile ISIS au evadat din tabăra Ain Issa, din Rakka.


Conform miliţiei kurde, "mercenari" au atacat tabăra şi au deschis porţile. Într-o serie de imagini publicate de Observatorul sirian pentru drepturile omului, se pot vedea mai multe persoane care fug din Ain Issa. Anunţul vine după ce alţi cinci membrii ai Stat Islamic au evadat dintr-o închisoare păzită de kurzi. 

tabara-isis-siria-evadati.jpg

Aşa arată tabăra din Rakka de unde ar fi evadat cele 800 de mirese ISIS
foto: Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului

Pentru că în tabăra din Rakka se aflau mulţi străini, mai ales femeie din Marea Britaniei, forţele armate din Regatul Unit sunt acum gata de defensivă. Conform mirror.co.uk, forţele aeriene sunt pregătite să prindă sau ucidă orice jihadist european. 

tabara-isis-siria.jpg

Din imagini, se poate vedea cum mai mulţi oameni fug din tabăra de lângă Rakka
foto: Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului

Germania şi Franţa cer retragerea imediată a Turciei din Siria

Nordul Siriei a fost atacat miercuri de Turcia, într-o operaţiune care a fost dur criticată la nivel internaţional. Germania şi Franţa, două aliate NATO ale Turciei, a ameninţat Ankara că vor opri exporturile de arme dacă nu opreşte urgent atacurile. Liga Arabă a criticat de asemenea ofensiva, iar Vladimir Putin a declarat că toate trupele străine trebuie să părăsească Siria, cu expecţia celor pe care guvernul local le roagă să rămână, fără să numească însă direct Turcia. 

Conform lui Recep Tayyid Erdogan, operaţiunea are ca scop creearea unei zone de siguranţă în nordul Siriei, care să găzduiască cele 3.6 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia. Însă, conform miliţiei kurde, zone civile au fost atacate de turci, iar militanţi ISIS au evadat din inchisori păzite de ei. În taberele din nordul Siriei, milţia kurdă ţine închişi peste 12.000 de militanţi ISIS şi famiile lor, dar în urma atacurilor din această săptămână, paza centrelor a fost slăbită considerabil. 

Peste 130.000 de civili, afectaţi deja de ofensiva turcă

Conform ONU, în perioada următoare, peste 400.000 de civili sirieni vor avea nevoie de ajutor umanitar, iar peste 130.000 de oameni sunt deja afectaţi de ofensiva turcă din nordul ţării. 

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: