Ce bucurie! Copiii spanioli au ieșit duminică la joacă după 6 săptămâni de izolare. Au însă multe reguli de respectat

Ultima actualizare:
Copiii au voie să petreacă afară doar o oră, neapărat însoțiți de un adult
Copiii au voie să petreacă afară doar o oră, neapărat însoțiți de un adult

Grav afectată de coronavirus, Spania revine ușor-ușor la viață, iar sâmbătă autoritățile a prezentat un plan de relaxare a măsurilor de restricţie. Printre noile modificări se numără şi posibilitatea ca cei mici să iasă la joacă afară, în intervalul 9.00-21.00, în apropierea casei. Duminică, 26 aprilie, a fost prima zi de "evadare" pentru copii și adolescenți.

Copiii spanioli, închişi în casă de şase săptămâni, au putut duminică să se joace în stradă, iar fotografiile au surprins emoția și bucuria. Ei aşteptau de mult timp acest lucru. ”Copiii s-au trezit foarte devreme şi au întrebat dacă pot ieşi în stradă”, declară Miguel Lopez, tatăl a doi copii în vârstă de şase şi trei ani, la Madrid, relatează AFP, citată de News.ro.

Copiii nu au dreptul să se joace cu vecini şi nici să se îndepărteze mai mult de un kilometru de domiciliu
Copiii nu au dreptul să se joace cu vecini şi nici să se îndepărteze mai mult de un kilometru de domiciliu

Însă restricţiile sunt numeroase. Copiii nu au dreptul să se joace cu vecini şi nici să se îndepărteze mai mult de un kilometru de domiciliu sau să iasă fără un adult. Durata este limitată la o oră, în intervalul 9-21.00, iar parcurile rămân închise.


    Un tătic joacă fotbal cu fiul luifoto: Guliver / GettyImages
Un tătic joacă fotbal cu fiul luifoto: Guliver / GettyImages

A treia cea mai afectată ţară de pandemia care a pornit din China la sfârşitul lui 2019, Spania (23.190 de morţi și 223.759 de cazuri) a adoptat unul dintre cele mai stricte regimuri de izolare din lume. În privinţa mortalităţii, ea este precedată de Statele Unite (peste 53.000 de morţi) şi Italia (26.384), şi este urmată de Franţa (22.614) şi Regatul Unit (20.319).

Cei mici s-au plimbat cu trotinetele sau cu rolele
Cei mici s-au plimbat cu trotinetele sau cu rolele

Un tătic joacă fotbal cu fiul lui
Un tătic joacă fotbal cu fiul lui

Londra. Premierul Boris Johnson se întoarce la serviciu

La Londra, premierul Boris Johnson, care a contractat virusul, urmează să revină luni la serviciu, o întoarecere foarte aşteptată, în contextul în care britanicii vor să-i afle planurile în vederea punerii economiei în funcţiune şi cu privire la ieşirea din izolare. Externat la 12 aprilie, liderul conservator, în vârstă de 55 de ani, a recunoscut că lucrurile ”s-ar fi putut schimba” în ceea ce-l priveşte. El este în prezent într-o ”formă foarte bună”, a dat asigurări ministrul său al Sănătăţii Matt Hancock.

Există îndoieli cu privire la imunitate

Ieşirea din izolare rămâne o bătaie de cap planetară - în aşteptarea descoperirii unui vaccin sau a unui remediu, care numai ele, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pot permite oprirea pandemiei. Spania - supusă de la 14 martie unei izolări extrem de stricte - a prelungit-o până la 9 mai, inclusiv. Şeful Guvernului Pedro Sanchez urmează să prezinte marţi un plan de relaxare avut în vedere de la jumătatea lui mai. În Franţa, omologul său francez Edouard Philippe urmează să-şi prezinte în aceeaşi zi ”strategia naţională a planului ieşirii din izolare”, care urmează să înceapă la 11 mai prin redeschiderea controversată a şcolilor. În Africa de Sud, cea mai afectată ţară africană - cu 75 de morţi -, purtarea sistematică a măştii urmează să fie obligatorie începând de la 1 mai, data la care măsurile de restricţionare urmează să fie uşor relaxate. În vederea unei ieşiri din izolare, unele ţări implementează programe de testare seriologică - precum Italia, care urmează să înceapă la 4 mai o campanie vizând 150.000 de persoane la scară naţională, într-o încercare de a afla mai multe despre pandemie.

Însă OMS a făcut un duş rece spreanţelor celor care mizau pe o eventuală imunitate a persoanelor care s-au infectat cu noul coronavirus în vederea unei facilitări prim emiterea unor ”paşapoarte imunitare”. Fără să excludă faptul că o asemenea imunitate ar putea să existe, OMS a amintit că, ”în prezent, nu există nicio probă a faptului că persoanele care s-au refăcut după covid-19 şi care ar avea anticorpi sunt înarmate împotriva unei a doua infectări”.

Citește și:

OMS: "Nu există dovezi că oamenii vindecaţi de Covid-19 sunt protejaţi în faţa unei noi infecţii"

Revenirea la școală e sigură? Un studiu arată că e puțin probabil ca elevii să transmită coronavirusul între ei sau adulților

Ce reguli stricte respectă Regina în carantină! 22 de servitori au grijă să nu se îmbolnăvească

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net