Cele mai avansate vaccinuri, care urmează să obţină aprobare de la autorităţi pentru introducerea pe piaţă, sunt cele produse de companiile Pfizer şi Moderna.


Mulţi sunt îngrijoraţi în legătură cu efectele secundare ale imunizării contra COVID-19. Studiile arată că doar 10-15% dintre voluntarii pe care s-au testat vaccinurile Pfizer şi Moderna contra COVID-19 au raportat efecte secundare ”semnificativ observabile”, a declarat Dr. Moncef Slaoui, şeful Operaţiunii Warp Speed pentru vaccinarea anti-coronavirus din SUA, potrivit CNBC.

Efectele secundare de după inoculare pot dura până la o zi şi jumătate, a spus cel care conduce programul de vaccinare demarat de Administraţia Trump în martie.

Persoanele cu efecte secundare au raportat roşeaţă şi durere la locul injecţiei, dar şi febră, frisoane, dureri musculare şi dureri de cap, a precizat Slaoui, adăugând că cei mai mulţi nu au avut efecte secundare observabile, scrie hotnews.ro.

3_copy.jpg

Vaccinul produs de Pfizer
Foto: AP

În ceea ce priveşte problemele ce puteau apărea pe termen mai lung, precum bolile autoimune, nu au fost diferenţe între voluntarii care au primit vaccinul şi cei cărora li s-a administrat un produs placebo în testele clinice de la cele două vaccinuri, ”lucru foarte liniştitor”.

Slaoui a spus că acum cunoaştem efectele pe termen scurt şi pe cele pe termen mediu ale inoculării, dar nu şi pe cele pe o perioadă foarte lungă. 

 
 
Loading...