Cercetătorii avertizează: după coronavirus, omenirea va înceta să își mai strângă mâna

Ultima actualizare:

    Strângerea de mână, un gest atestat de mai bine de 2.300 de ani, e pe cale de disparițiefoto: Shutterstock
Strângerea de mână, un gest atestat de mai bine de 2.300 de ani, e pe cale de disparițiefoto: Shutterstock

Strângerea de mână și îmbrățișările pot dispărea definitiv din comportamentul uman după încetarea epidemiei mondiale cauzate de virusul COVID-19 sau SARS-CoV-2. Aceste forme de salut sunt atestate antropologic și istoric de peste 2.300 de ani, legionarii romani obișnuind să își strângă reciproc antebrațul mâinii drepte. Specialiștii britanici în științe sociale cred că această formă de salut e pe cale de dispariție.

Strângerea de mână și îmbrățișările pot dispărea definitiv din comportamentul uman după încetarea epidemiei mondiale, susține profesorul de științe sociale Robert Dingwall, de la Universitatea Nottingham Trent. În loc să fie percepută ca o formulă de salut (n.r. așa cum a apărut în comunitatea de tip tradițional) și de acceptare a străinului, a celuilalt, într-o comunitate de tip folcloric, strângerea de mână a devenit o agresiune, o formă de amenințare la siguranța și sănătatea celuilalt. Teama de contaminare ne face dependenți de dezinfectanți și apă cu săpun după orice contact cu semenii noștri și vom lua decizia de a ne distanța definitiv de ei odată cu acest șoc cultural și epidemiologic reprezentat de amenințarea contaminării cu COVID-19.

Citește și:

Studiu Coronavirus. Covid-19 rămâne în organism şi cinci săptămâni de la infectare

Coronavirus. Atenție, pacienții vindecați pot transmite virusul încă o lună

”Dacă epidemia durează 18 luni, adio contact social”

Dingwall crede că ”omenirea nu va mai fi la fel din punct de vedere comportamental după încheierea epidemiei”. Dacă izolarea durează mai mult de șase luni, schimbările vor avea loc pe partea de igienă personală, ceea ce nu este deloc rău. Dar dacă durează mai mult, apropierea socială, coeziunea, ieșirile în grup și formulele de salut vor fi reconfigurate comportamental. ”Dacă epidemia durează mai mult de 18 luni, cel mai optimist scenariu de metamorfoză socială presupune distanțare socială, reducerea interacțiunii inter-umane și o obsesie legată de igienă”, a confirmat Joe Feagin, fostul președinte al Asociației Americane de Sociologie. Lipsa contactului fizica are urmări importante pe plan afectiv și emoțional în rândul generațiilor tinere, care trăiesc trauma vieții lor în aceste zile. ”Strângerea de mână e pe cale de dispariție. Generațiile tinere au schimbat întotdeauna câte ceva din comportamentul generațiilor anterioare. De data aceasta vor ține minte că înainte de epidemie mama îi ținea în brațe și după epidemia nu a mai făcut asta. Omenirea se resetează în 2020 și va pune bazele unor noi relații sociale, culturale și își vor redefini comportamentul”, a susținut teoria Pamela Paresky, de la Universitatea din Chicago.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net