Cine sunt cei 6 pasageri care au rămas la Minsk după deturnarea avionului RyanAir, la ordinul lui Lukașenko

Ultima actualizare:

    Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena - VilniusFoto: AFP PHOTO / ONLINER.BY
Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena - VilniusFoto: AFP PHOTO / ONLINER.BY

Șase pasageri ai cursei Atena - Vilnius, deturnată la președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, au rămas duminică (23 mai) la Minsk. Aceștia sunt Roman Protasevici, tânărul jurnalist care a fost arestat, de prietena acestuia și de patru membri ai forțelor de securitate care ar fi creat diversiunea folosită drept pretext.

Cei patru membri ai forțelor de securitate ar fi intrat în conflict cu echipajul și ar fi spus că la bord este o bombă. Aagenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici să poată fi arestat. Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena - Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk, conform Digi24. Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici şi l-au reţinut.

Regimul lui Lukaşenko îl acuză pe Protasevici că a coordonat protestele masive de anul trecut


    Roman ProtaseviciFoto: AFP
Roman ProtaseviciFoto: AFP

Ryanair a declarat că echipajul avionului a fost informat de Belarus cu privire la o potenţială ameninţare la adresa securităţii la bord şi a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk. Avionul a aterizat în siguranţă, pasagerii au fost debarcaţi şi controalele de securitate au fost efectuate de către autorităţile locale. Întârzierea a fost regretabilă şi în afara controlului său, a adăugat aceasta. Departamentul pentru controlulul criminalităţii organizate din Belarus a raportat, de asemenea, că Protasevici a fost reţinut, dar apoi a şters afirmaţia de pe canalul său Telegram. La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020.

Ziaristul exilat se afla pe o listă cu nume de persoane căutate, după ce a participat la protestele de anul trecut, unde manifestanții l-au acuzat pe Lukașenko de fraudarea alegerilor.  Jurnalistul fusese exilat în Polonia. Acesta a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Regimul lui Lukaşenko îl acuză pe Protasevici că a şi coordonat acele proteste, numind faptele drept "acțiuni teroriste"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net