O teorie conform căreia, primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute a făcut autoritățile din China să reacționeze virulent. Ministerul de Externe a transmis că studiul în baza căruia au apărut astfel de informații este ”ridicol”.


Un studiu bazat pe imagini satelitare ce reflectă tiparele de deplasare în zona spitalelor şi datele introduse în motoarele de căutare care sugerează că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019, scrie Digi 24, care citează Reuters.

Virusul făcea ravagii, în Wuhan, încă din august? Uite ce spune China

Însă autoritățile din această țară demontează această teorie. ''Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o astfel de concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului'', a spus, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, într-o conferință de presă.

Cercetarea, care nu a fost supusă analizei unui comitet ştiinţific, are la bază imagini satelitare din parcările spitalelor din Wuhan - unde boala a fost identificată pentru prima dată la sfârşitul anului 2019 - şi cuvinte introduse în motoarele de căutare precum ''tuse'' sau ''diaree''.

''Deşi nu putem confirma dacă volumul crescut a fost asociat în mod direct cu noul virus, dovezile noastre susţin alte lucrări recente conform cărora izbucnirea a avut loc înainte de identificarea din piaţa Huanan (Wuhan)", se arată în cercetare.

Paul Digard, expert în virologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că folosirea informaţiilor referitoare la cuvinte introduse în motoarele de căutare şi imagini satelitare ale traficului din apropierea spitalelor pentru a detecta izbucnirea unor focare epidemiologice ''este o idee interesantă cu o oarecare validitate''.

Cu toate acestea, spun specialiștii, datele sunt doar corelative şi, aşa cum au observat cercetătorii de la Harvard, nu pot identifica o cauză.

Conform datelor oficiale, primul caz de coronavirus a fost raportat în Wuhan la 11 decembrie 2019.

 
 
Loading...