Un ritual sângeros are loc în fiecare an în Săptămâna Patimilor, în localitățile din provincia Pampagna din nordul Filipinelor. Credincioșii catolici se lasă crucificați în Vinerea Mare, în încercarea de a reconstitui condamnarea la moarte prin răstignire a lui Iisus Hristos, pe dealul Golgotei. Ritualul e apreciat de localnici, care văd în el o oportunitate de a se apropia de Dumnezeu, dar dezavuat de turiști, care îl consideră extrem și inutil.


Șapte temerari catolici au fost crucificați, la cererea lor, în San Pedro Cutud și San Fernando pentru a îndura suferințele lui Iisus din Vinerea Mare. Cei șase bărbați și o femeie au reconstituit traseul suferinței lui Hristos, acceptând să fie biciuiți în timp ce-și cărau crucile pe străzile pietruite ale celor două localități și să poarte pe cap coroane de spini, scrie publicația Time. Credincioșii au fost apoi crucificați de localnicii îmbrăcați în soldați romani pe crucile pe care le-au purtat pe umeri. Cuiele cu care au fost pironiți au fost reale, cum au fost și țipetele lor când acestea le-au străpuns palmele și tălpile.

Toate aceste scene groaznice s-au petrecut sub ochii a mii de turiști, care s-au declarat șocați că ritualul a devenit o tradiție. Totuși, turiștii au continuat să participe la ritual. Conform publicației citate, primarul din San Fernando a ordonat trimiterea a peste 400 de polițiști și echipaje de prim-ajutor pentru a interveni în caz de nevoie. „Nu promovăm această manifestare ca pe un festival, ci e mai degrabă o manifestare de respect față de o tradiție locală”, a spus Edwin Santiago pentru sursa citată.

rastignire.jpg

ritual sangeros Paste, ritual Paste Filipine, crucificare, rastignire, credinciosi rastigniti, ritual crestini Paste, Vinerera Mare
Printre voluntari s-a aflat și o femeie. Foto: captură video time.com

Reprezentanții Bisericii Catolice sunt și ei șocați de viteza cu care această manifestare s-a răspândit în rândul comunității catolice din Filipine. În fiecare an, aceștia condamnă ritualul. „În loc să-ți verși sângele pe stradă, de ce nu mergi într-un centru al Crucii Roșii să-l donezi? Mai bine ai alege să dai viață. Donează-ți sângele!”, a scris Arhiepiscopul Socrates Villegas pe pagina web a Bisericii Catolice.   

Loading...