Nu doar la noi sunt probleme cu vaccinurile. În Polonia, tot mai mulţi părinţi induşi în eroare de articolele din presă sau de pe Internet refuză să-şi vaccineze copii.


Pentru a promova imunizarea, doi oficiali polonezi s-au vaccinat în Senat. Este vorba despre Konstanty Radziwill şi Stanislaw Karczewski. Primul este ministrul Sănătăţii, care e şi medic, iar celălalt este preşedintele Parlamentului din Polonia.

Părinţii care nu-şi vaccinează copiii nu vor fi sancţionaţi

v18-act-baza-vaccin.jpg


România se confruntă, din septembrie 2016, cu o epidemie de pojar, 18 copii murind

Iniţial, se anunţase o lege mai aspră. Şi asta, din cauză că mulţi părinţi nu şi-au vaccinat copiii, iar, în septembrie 2016, a izbucnit o epidemie de rujeolă. De atunci şi până în prezent, au fost înregistrate 4.025 de cazuri, 18 dintre acestea soldate cu deces. Ministrul, însă, a declarat, vineri, 7 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, că în lege nu vor fi prevăzute sancţiuni.

„Nu am prevăzut nici un fel de sancţiuni pentru părinţi, pentru că acestea nu sunt o soluţie. Există o ţară în Europa (n.r. nu a menţionat ce ţară) în care 90% din copii sunt vaccinaţi. S-a ajuns în această situaţie doar prin sancţionarea medicilor”, a precizat ministrul.

v28-act-bodog-1col.jpg


Florian Bodog, ministrul Sănătăţii

 

Acesta a mai declarat că, potrivit noii legi, „pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piaţa românească vor fi implementate acorduri cadru pentru patru ani”. Asta înseamnă că achiziţiile de vaccinuri se vor face pe cel puţin patru ani, astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia de a rămâne fără seruri.

 

Cei doi şi-au administrat reciproc serul antigripal, chiar în Senatul Poloniei. Ministrul Sănătăţii a declarat că aceia care refuză să-şi vaccineze copiii împotriva unor boli trebuie să fie conştienţi de riscurile la care îi supun.

1.jpg

senat polonia vaccin ministru
foto: Senat.gov.pl/ Michael Jozefaciuk

 

Acţiunea celor doi a venit după un caz intens mediatizat: părinţii unui nou-născut au fugit din spital ca să nu le fie vaccinat copilul.

 

 

Loading...