Rezultatul referendumului de joi nu numai ca va rupe legaturile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, dar are potentialul sa distruga zona euro. Chestiunea nu a ajuns, inca, in dezbaterile din spatiul public, dar consecintele Brexitului vor fi negative pentru Marea Britanie si devastatoare pentru Uniunea Europeana.


Problema principala nu este dorinta altor tari de a organiza un referendum asemanator. Problema este mult mai acuta.

In Italia, in luna octombrie, va avea loc un referendum. Tema nu este Uniunea Europeana, ci reformele constitutionale impinse de Matteo Renzi, premierul Italiei. Premierul italian se poartă precum un jucător de poker la fel de nebunește precum a făcut-o David Cameron.

Renzi le cere italienilor să fie de-acord cu o serie de reforme care să modifice sistemul politic. Propunerile sunt sensibile. Dar italienii văd în acest referendum oportunitatea unui vot de blam la adresa guvernului. Renzi a promis că, în cazul unui rezultat negativ, el va demisiona din fruntea guvernului. Dacă se va întâmpla acest lucru ar însemna o nouă eroare de judecată, similară cu cea a lui Cameron.

Sondajele de opinie indică un avantaj la limită în favoarea adoptării propunerilor inițiate de Renzi. Dar, la fel ca și în Marea Britanie, totul poate bascula în ultima clipă. Dacă Renzi pierde, atunci fie va demisiona imediat, fie va anunța organizarea de alegeri la începutul lui 2017. Populiștii din Mișcarea 5 Stele abia așteaptă momentul.

Implicațiile căderii guvernului în Italia sunt enorme.

  1. Impactul economic. Economia Italiei a înregistrat o creștere economică anemică după o lungă perioadă de recesiune. Iar rezultatul votului din Marea Britanie oricum va avea efecte asupra creșterii economice din zona euro. Așa că, pentru italieni, veștile sunt foarte proaste. Ar putea în orice moment să se întoarcă la o creștere economică mai mică de 1% sau, chiar mai rău, să intre în recesiune!
  2. Băncile italiene sunt subcapitalizate. Ultima încercare de recapitalizare a fost un eșec absolut. Singura opțiune de salvare este accesarea unui program sub umbrela Mecanismului European de Stabilitate. Asta înseamnă că Renzi va primi o lungă listă de reforme în domenii care să reglementeze mediul concurențial si felul în care sunt salvate băncile.
  3. Impactul politic. Aici se prefigurează un dezastru total. Fie Renzi demisionează instant, fie se agață de scaun până la următoarele alegeri. Rezultatul scenariului este același. Cei care vor avea de câștigat cel mai mult  sunt cei din Mișcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo. Care, săptămâna trecută tocmai a anunțat că va dori să organizeze un referendum pe tema ieșirii Italiei din zona euro! Ultimele rezultate la alegerile locale plasează mișcarea populistă în poll-position!

Dinamica politică din Italia nu este cu mult diferită față de cea din Marea Britanie. Electoratul este ca un butoi cu pulbere. Țara nu a înregistrat creșteri esențiale ale productivității de când a aderat la zona euro, în 1999. Publicul italian are destule motive să ceară schimbări fundamentale. Spre deosebire de Marea Britanie, Italia se confruntă și cu o rată mare a șomajului. Scandalurile de corupție sunt la ordinea zilei iar economia țării este, în continuare, în piuneze. Pentru toate acestea, italienii învinuiesc zona euro. Iar o ieșire a Italiei din blocul monetar ar declanșa un colaps total în foarte scurt timp. 

 
 
Loading...