Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, a murit la 91, în propria reşedinţă, a anunţat compania suedeză într-un comunicat în care îl numesc "unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului 20".


Ingvar Kamprad a avut un trecut controversat, având legături cu naziştii, pe care le-a numit "cea mai mare greşeală din viaţa mea", conform bbc.com. La scrut timp după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, el a făcut parte dintr-un grup nazist suedez şi se pare că a fost susţinător multă vreme. 

Adept al unui stil simplu de viaţă, el prefera să meargă cu autobuzul sau metroul, în locul taxiului, iar în ultimii ani din viaţă, era văzut în restaurante ieftine alături de soţia sa, Margaretha. "Mă uit la banii pe care îi voi cheltui şi mă întreb dacă un client Ikea şi-ar permite ceea ce vreau să cumpăr. Din când în când îmi iau o bluză şi o cravată mai scumpe", a declarat la un moment dat Kamprad. 

Născut în 1926, în Smaland, el a fondat Ikea la 17 ani. Mobila companiei a devenit populară în parte datorită designului simplu şi practic. Creatorul de mobilă Jeff Banks a spus că obiectele lui Kamprad au schimbat radical modul în care oamenii creează produse pentru casă. "Lumea a încercat să reproducă mobila Ikea, dar în zadar", a spus Banks. 

Firma sa are acum 190.000 de angajaţi în întreaga lume şi generează o cifră anuală de afaceri de 38 de miliarde de euro.

 
 
Loading...