O nouă specie de maimuţă, a cărei populaţie totalizează doar câteva sute de exemplare, a fost descoperită în Myanmar, Asia. Cercetătorii au numit-o Popa langur. Iată ce se știe, deocamdată, despre ea.


Maimuța Popa langur. Unde trăiește

Maimuța Popa langur este o specie de maimuță langur - Trachypithecus, după denumirea sa ştiinţifică - endemică în subcontinentul indian şi Asia de Sud-Est. Specia a fost descoperită în zona muntelui Popa, un sit sacru situat pe un vulcan inactiv din centrul Myanmarului. Aici a fost localizat cel mai mare grup al speciei, cu o sută de indivizi. Alte trei grupuri de Trachypithecus popa au fost identificate tot în centrul Myanmarului, numărul total al exemplarelor fiind între 200 şi 250, potrivit Agerpres.

Maimuța Popa langur. Cum arată

Maimuţa Popa langur este de talie mică având un corp care măsoară între 50 şi 60 de centimetri, „Abia identificată, maimuţa-langur Popa este deja ameninţată cu dispariţia", a avertizat Frank Momberg, unul dintre cercetători. Specificitatea acestei noi specii a fost atestată în special prin compararea ADN-ului prelevat din dejecţiile diferitelor populaţii de Trachypithecus, sălbatice sau aflate în captivitate, cu cel al unor specimene istorice, conservate în muzee britanice, germane, americane şi din Singapore.

În cele din urmă, "analiza ADN a unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra cu mai bine de o sută de ani în urmă a permis descrierea acestei noi specii", care s-ar fi separat de alte maimuţe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani, a subliniat Christian Roos, cercetător la DPZ. Potrivit oamenilor de ştiinţă, specia diferă în special prin culoare, lungimea cozii şi dimensiunea craniului.

De ce o cheamă așa

Maimuţa Popa langur a fost denumită așa de oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Primatologie (DPZ) şi din cadrul organizaţiei de mediu Fauna and Flora International (FFI), cei care au identificat-o după cercetări îndelungate. Ea a împrumutat numele muntelui Popa, unde a fost descoperită prima oară. 

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: