Helmut Kohl, considerat artizanul reunificării Germaniei după căderea Zidului Berlinului, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. A condus Germania timp de 16 ani și a fost liderul care a avut nițiativa de a uni Republica Federală Germană cu Republica Democrată Germană (RDG), la sfârșitul anilor 1980.


Helmut Kohl nu a fost doar unificatorul celor două Germanii după căderea Zidului Berlinului, ridicat de sovietici, ci a fost și unul dintre creatorii monedei unice europene, alături de fostul preșesdinte francez, Franҫois Mitterand.

Ca urmare a anunțului decesului fostului cancelar german, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a ordonat ca steagurile instituțiilor Uniunii Europene să fie arborate la jumătatea catargului, precizează BBC.

Helmut Kohl se află pe lista fondatorilor Uniunii Europene. Însăși existența blocului comunitar se datorează acestui politician deoarece decizia de reunificare a Germaniei a avut un rol semnificativ pentru Uniune.

kohl.jpg

helmut kohl
Helmut Kohl este considerat artizanul reunificării Germaniei după căderea Zidului Berlinului
Foto: Getty

În anul 2008, Helmut Kohl a suferit un atac cerebral căruia i-a supraviețuit, dar nu s-a mai putut deplasa decât cu scaun cu rotile. El a murit pe 16 iunie, în casa sa din Ludwigshafen, din vestul landului german Rhineleand-Palatinate, anunță ziarul Bild.

Helmut Kohl, care a condus Uniunea Creștin-Democrată din Germania, a fost cancelarul cu cele mai multe mandate (patru) din secolul al XX-lea. Un mare susținător al integrării europene, Kohl a reușit să-i convingă pe germani să renunțe la mult iubita marcă germană, în favoarea monedei euro, atunci când a fost introdusă în spațiul european. În momentul apogeului carierei sale politice, Kohl a fost considerat rivalul fostului premier britanic, Margaret Thatcher.

 
 
Loading...