Incendiu puternic într-un bloc din Londra. ”Mama mea a ieșit călcând pe cadavre”

Ultima actualizare:

    Blocul are 27 de etajeFoto: AFP
Blocul are 27 de etajeFoto: AFP

Un incendiu uriaş a cuprins miercuri dimineaţă un întreg bloc de locuinţe din nord-vestul Londrei. Primele apeluri de urgenţă au fost făcute în jurul orei locale 1:00 (3:00 ora României).

UPDATE 16.28: Cel puțin șase persoane au murit în incendiu, cei 74 de răniți au fost internați, iar 20 dintre ei se află în stare critică, anunță News.ro. De asemena, din ultimele informații se pare că încă se află persoane blocate în clădirea afectată de incendiu.

UPDATE 13.28: Cel puţin şase oameni au murit în incendiu, a confirmat poliţia londoneză, potrivit independent.co.uk. 

UPDATE 13.25 Samira Lamrani a declarat pentru agenţia britanică de ştiri Press Association (PA), citată de News.ro, că a văzut o femeie care a încercat să-şi salveze bebeluşul aruncându-l de la o fereastră ”de la etajul al nouălea sau al zecelea”. ”Oamenii au început să apară la ferestre, bătând şi strigând cu disperare. Ferestrele erau întredeschise, iar o femeie făcea semene că urma să-şi arunce bebeluşul, ca să-l prindă cineva. Cineva l-a prins. Un domn a fugit şi a reuşit să prindă bebeluşul”, a spus ea.

UPDATE 12.30: Martorii susțin că sunt mulți morți printre ruinele blocului care a fost mistuit de flăcări. Rishan Elcock locuiește în Turnul Grenfell și a declarat pentru BBC că mama lui șisora lui în vârstă de cinciani au fost blocate în apartamentul de la etajul al 11-lea timp de cinci ore. ”Pompierii le-au spus să aștepte. Mama mea a intrat în panică, eu la fel. Până la urmă a ieșit și a fost dusă la spital imediat. A deschis ușa și mi-a zis că a fost nevoită să calce pe cadavre ca să iasă din clădire”, a povestit bărbatul.

UPDATE 11:00: Conform poliţiei, există mai multe persoane decedate în ruinele clădirii, dar autorităţile nu au făcut public niciun bilanţ. Blocul încă fumegă şi se poate prăbuşi oricând.

UPDATE 10:00: Ambasada României în Marea Britanie verifică dacă au fost cetăţeni români afectaţi de incendiul de la Londra, informează Ministerul Afacerilor Externe. 

 Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma incendiului au fost afectaţi cetăţeni români, arată sursa citată.  

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord "monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară", se precizează în comunicat, conform adevarul.ro.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice — 0044 7738716335. 

Update 9:30: Zeci de rezidenţi sunt în jurul imobilului care arde în contunuare, mulţi în pijamale, şi încearcă să contacteze rudele prinse în turn. Locatarii au fost conduşi de poliţie spre un restaurant din apropiere, în timp ce răniţii primesc primul ajutor de la serviciile de urgenţă.  

Potrivit unor documente, citate de AFP, un grup de locatari s-a plâns încă din urmă cu un an, în mod repetat, de starea clădirii şi de posibilitatea declanşării unui incendiu, de cantitatea de gunoi acumulat în urma lucrărilor succesive la blocul turn. „Această problemă este deosebit de critică, deoarece exista o singură intrare şi ieşire la Turnul Grenfell în timpul lucrărilor de renovare“, scria pe blogul lor grupul de acţiune Grenfell.  

„Riscul izbucnirii unui incendiu în părţile comune ale imobilului este greu de imaginat, pentru că atunci oamenii ar fi prinşi în clădire, fără nicio posibilitate de scăpare“, mai scria pe blog grupul de acţiune Grenfell.  

„Pompierii echipaţi cu un aparate de respiraţie intervin extrem de greu, în condiţii foarte dificile pentru a controla acest foc“, a declarat Dan Daly, comandantul brigăzii de pompieri din Londra.  

Poliţia încearcă să evacueze şi unele clădiri şi case învecinate ameninţate de căderea unor bucăţi din imobilul în flăcări, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Update 9:10: 30 de oameni răniţi au fost duşi la mai multe spitale din Londra. Conform jurnaliştilor RT, mai multe persoane ar fi blocate încă la bloc. Se pare că focul ar fi izbucnit la etajul patru, din cauza unui frigider defect. 

Update 8:30: Blocul arde de şase ore. Poliţia a sfătuit oamenii din zonă să îşi închisă geamurile, pentru că fumul e prea gros. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că verifică dacă printre locatari se află şi români.

Imagini live de la faţa locului

Flăcările s-au răspândit de la etajul doi al clădirii, până la ultimul etaj, 27. În jur de 200 de pompieri şi 40 de autospeciale au ajuns de urgenţă la faţa locului, dar focul arde şi la această oră cu mare putere, conform digi24.ro.

Oameni ar putea să fie în continuare blocaţi în locuinte, la patru ore de la declanşarea incendiului, susţine presa britanică, dar informaţia nu este confirmată. Sute de locatari au reuşit să iasă la timp din apartamente, au spus martorii oculari.

[[{"fid":"2192105","view_mode":"imagine_articol","fields":{"format":"imagine_articol","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Focul nu a fost stins nici la ora 7 dimineaţa, ora României","field_subtitle[und][0][value]":"Foto: Twitter"},"type":"media","attributes":{"title":"Focul nu a fost stins nici la ora 7 dimineaţa, ora României","class":"media-element file-imagine-articol"}}]]

Un martor a povestit că a putut auzi strigăte de ajutor din bloc şi că se pot vedea persoane atârnate de cearşafuri de la geamuri. Un alt martor a scris pe Twitter că "putem vedea cât de rapid se răspândeşte focul. E oribil să auzi oameni cu ţipă din interiorul turnului", potrivit mirror.co.uk.

Unul dintre rezidenţi a povestit că "eram în pat când am auzit un beep şi m-am gândit că mă ridic şi o iau la fugă cât de repede pot. Am crezut că e o alarmă de maşină şi pe urmă am văzut văpaie în geam. Sunt acoperit de cenuşă, deşi mă aflu la 100 de metri depărtare. E îngrozitor. Am văzut pe cineva care făcea semne luminoase de la ultimul etaj şi nu puteau să coboare".  

Unii matorii susţin că blocul se poate prăbuşi în orice moment. 

[[{"fid":"2192107","view_mode":"imagine_articol","fields":{"format":"imagine_articol","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Clădirea s-ar putea prăbuşi în orice clipă","field_subtitle[und][0][value]":"Foto: AFP"},"type":"media","attributes":{"title":"Clădirea s-ar putea prăbuşi în orice clipă","class":"media-element file-imagine-articol"}}]]

Deocamdată, poliţia din Londra a anunţat că mai multe persoane sunt tratate pentru diverse răni, dar fără să dea un număr precis. O şosea a fost închisă din cauza fumului gros, care a acoperit zona din jurul blocului în flăcări.

Clădirea, numită Grenfell Tower, a fost construită în 1974 şi a fost renovată recent. Are un total de 120 de apartamente şi se află în Kensington. Nu se cunoaşte până acum cauza incendiului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net