"Nu este birocrația, nu este poliția, nici politica. Ceea ce este corupt este sistemul financiar", afirmă Roberto Saviano, jurnalist expert în problematica mafiei. Ieșirea din Uniunea Europeană ar putea însemna creșterea criminalității organizate în Marea Britanie și sporirea corupției.


Marea Britanie este cea mai coruptă țară din lume, potrivit declarațiilor jurnalistului Robert Saviano, care a petrecut mai bine de un deceniu scoțând la lumină procedurile penale ale mafiei italiene, relatează Independent.co.uk. 

Saviano (36 de ani), s-a aflat sub protecția poliției de când a publicat mai multe activități ilegale ale membrilor grupării Camorra, o puternică formațiune mafiotă din Neapole, în 2006. "Dacă te întreb care este cel mai corupt loc de pe planetă, îmi vei spune că este Afganistan, poate Grecia, Nigeria, sudul Italiei, dar eu îți voi spune că este Regatul Unit. 90% din deținătorii de capital din Londra au propriile sedii offshore", a declarat Saviano. 

roberto_saviano.jpg

roberto saviano
Roberto Saviano
Foto Getty

Luna aceasta a avut loc Summit Anti-Corupție, unde premierul britanic, David Cameron a fost atenționat să fie mai atent la reformarea paradisurilor fiscale și la dependența de Coroana Britanică și teriroriile de peste mări. 

Saviano s-a pronunțat și cu privire la referendumul Brexit și consideră că părăsirea Uniunii Europene va expune și mai mult Marea Britanie în fața crimei organizate. "Dacă părăsește Uniunea Europeană, criminalitatea îi va lua locul. Va însemna permiterea anumitor societăți din Qatar, cartelurilor mexicane, mafiei rusești să obțină și mai multă putere. HSBC a plătit două miliarde de lire sterline în monedă euro guvernului Statelor Unite deoarece a mărturisit că se confruntă cu spălare de bani din partea cartelurilor și companiilor iraniene. Avem dovadă, avem evidență."

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

 
 
Loading...