Mărturii terifiante ale unei românce stabilite în Italia: «Cutremurul mi-a pus casa la pământ»

Ultima actualizare:

    Mărturii din infern. Lăcrămioara Buga trăiește în Italia și ieri dimineaţă a văzut moartea cu ochiiFoto: AFP
Mărturii din infern. Lăcrămioara Buga trăiește în Italia și ieri dimineaţă a văzut moartea cu ochiiFoto: AFP

Au plecat să muncească în Italia pentru un trai mai bun, dar nu s-au gândit că vor ajunge sub dărâmături. Românii noştri povestesc cum au scăpat din infernul declanşat de cutremurul de duminică dimineaţă, care a pus la pământ mai toate clădirile din centrul peninsulei.

Duminică, ora 7.40 (n.r. ora locală). Oamenii sunt acasă. Unii abia s-au trezit, alţii încă mai dorm. Deodată, totul se mişcă. Din ce în ce mai tare. E cutremur şi nimeni nu ştie încotro să o apuce. Îmbrăcaţi sumar, au pus mâna pe telefon şi au fugit din casele vechi de sute de ani, care au început să cadă una câte una.

Cutremur în Italia. «S-au prăbușit clădirile, e un dezastru!»Un seism de 6,5 pe Richter s-a produs în centrul Italiei, regiune deja lovită puternic în urmă cu câteva zile de o serie de alte cutremure. 50 de secunde s-a zguduit pământul. Epicentrul a fost localizat la 6 kilometri nord de Norcia, un oraş aflat în apropiere de Perugia, regiunea Umbria. Adâncimea la care s-a produs seismul a fost de numai 10 kilometri, ceea ce a făcut ca oraşele să fie rase de pe hartă. Zeci de clădiri s-au prăbuşit, printre care şi catedrala din Norcia, iar o şosea regională a fost închisă. Preventiv, metroul din Roma a fost închis după seism.

Au fost 20 de seisme pe oră


    Lăcrămioara Buga
Lăcrămioara Buga

Cutremurul a fost urmat de peste alte 100 de replici cu magnitudini cuprinse între 3,1 şi 4,9, ceea ce înseamnă câte 20 pe oră. Este cel mai puternic seism din ultimii 36 de ani. În 1980 a avut loc unul de 6,9. Printre sinistraţi se află Lăcrămioara Buga, care s-a stabilit în Italia de mai mulţi ani şi locuieşte în orăşelul Esanatoglia. ”Tot centrul istoric al oraşului s-a dărâmat. La al doilea cutremur mi s-a darâmat casa. Suntem un grup de vreo 300 de români, dar şi mulţi italieni cazaţi într-o grădiniţă, printre care copii şi bătrâni, iar primarul ne aduce de mâncare. Nu am luat legătura cu ambasada”, a declarat femeia la Realitatea tv. Aurelia Chiriac, o altă româncă stabilită în Norcia, a povestit coşmarul pe care-l trăieşte.” E haos, nu ştim încotro să o luăm. Nu avem nici măcar de unde să luăm o sticlă cu apă. Încercăm să ieşim din Norcia, dar toate străzile sunt blocate. Benzină nu este. Au căzut aproape toate casele şi au lăsat un praf de nu vezi la jumătate de metru. Am scăpat cu viaţă, pentru că ceasul s-a dat înapoi şi nu mă aflam încă la serviciu”, a mărturisit Aurelia, care lucrează la un hotel de lux. Potrivit autorităţilor de la Protecţia Civilă italiană, au fost 20 de răniţi, dintre care doi grav, în Amatrice, însă nici un mort. În total, în această săptămână, în Italia au fost cinci cutremure majore, urmate de 2.200 de replici, iar de la seismul din 24 august, care a fost de 6,2, au fost  8.000 de replici. Atunci, 308 oameni şi-au pierdut viaţa, iar 1.500 au fost răniţi. 

simeon stalpnicul png

Cutremurele din centrul Italiei au avut loc după ce o bucată de scoarţă terestră cu o lungime de 18 kilometri, o lăţime de 10 kilometri şi o grosime de nouă kilometri s-ar fi scufundat cu jumătate de metru, au explicat specialiştii  italieni. Asta, după ce, şi la cutremurul din 24 august o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net