Printre numeroasele secrete care au ieșit la lumină din cele 11,5 milioane de documente ale firmei de avocatură Mossack Fonseca, s-a descoperit că mulți lideri globali, politicieni și diplomați au fost implicați în afaceri ilegale. Ei s-au folosit de propriile soții și copii pentru a-și ascunde averile ilicite.


Cel mai recent caz descoperit este cel al fiicelor președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Leyla și Arzu Aliyeva dețin în secret o companie offshore în Insulele Virgine Britanice. Această firmă (Child & Child) a fost creată anul trecut pentru a coordona uriașa avere pe care o au în Marea Britanie, relatează TheGuardian.com.

hjvgjvghc.jpg

panama papers fiice azerbaidjan presedinte
Leyla și Arzu Aliyeva
Foto Getty

Cele două fiice ale liderului din Azerbaidjan au realizat enorme investiții ilegale atât în țara de origine, cât și în afara acesteia. În momentul în care a fost întocmit actul de înființare a firmei de avocatură Child & Child, în aprilie 2015, a fost menționat că cele două femei nu au nicio conexiune cu domeniul politic. De asemenea, s-a descoperit că prețurile locuințelor, în special în Londra, au crescut exponențial din cauza investitorilor străini bogați ale căror proprietăți valorează miliarde de euro.

Alte femei care au ascuns averile liderilor lumii

Conform informațiilor oferite de Consorțiul Internațional pentru Investigații Jurnalistice, 143 de politicieni din întreaga lume sunt implicați în afaceri ilegale în Documentele panameze, relatează Mashable.com. Dintre aceștia, 12 sunt lideri de state și sunt implicați alături de familiile lor și de alți apropiați în evaziuni fiscale, spălare de bani sau ștergerea unor datorii. Mulți s-au folosit de numele soțiilor pentru a-și ascunde averile uriașe.

Anna Sigurlaug Palsdottir

525041_156441624518895_454591121_n.jpg

Anna Sigurlaug Palsdottir premier islanda
Anna Sigurlaug Palsdottir și soțul său, premierul islandez
Foto Facebook

Este soția premierului Islandei, Sigmundur Dacid Gunnlaugsson. Numele acesteia este legat de compania offshore Wintris Inc., care a fost fondată în Insulele Virgine Britanice înainte ca Anna și premierul islandez să se căsătorească. După mariaj, Sigmundur i-a vândut acțiunile companiei soției cu doar…un dolar.

Mehriban Aliyeva

478872622.jpg

Mehriban Aliyeva azerbaidjan presedeinte
Mehriban Aliyeva și soțul său, președintele Azerbaidjanului
Foto Getty

Este soția președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Ea conduce o companie care se ocupă de acțiuni caritabile. Este cunoscută în țara de origine pentru numeroasele apariții publice și pentru plăcerea de a-și face numeroase operații estetice. Conform Panama Papers, Aliyeva mai este cunoscută șI pentru conexiunea pe care o are cu o firmă offshore, ale cărei acțiuni le împarte cu fiicele sale, Leyla și Arzu. În 2003, ea și soțul său au cumpărat compania Rosamund International Ltd., din Insulele Virgine Britanice. Peste doi ani, Alyieva a devenit unul dintre managerii UF Universe Foundation.

Micaela Domecq Solis-Beaumon

570191710d17a.jpg

comisar european panama papers
Micaela Domecq Solis-Beaumon ;i so'ul ei, Miguel Srias Canete, comisar european
Foto Publico.es

Este soția lui Miguel Srias Canete, membru al Comisiei Uniunii Europene pentru Climă și Energie. În documente se arată că Micaela a avut sarcina de a aproba niște tranzacții financiare din Grupul de Investiții Rinconada, o companie panameză creată în 2005. Această firmă avea în mod oficial scopuri legitime, dar de fapt ascundea averea comisarului european pentru a plăti mai puține taxe.

Tatiana Navka

121402983.jpg

Tatiana Navka patinaj panama papers
Tatiana Navka este campioană olimpică la patinaj artistic
Foto Getty

Tatiana este soția lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. În 2006, Tatiana a fost campioană olimpică la patinaj artistic și a fost văzută alături de Putin de mai multe ori. În Documentele panameze, aceasta apare ca fiind beneficiara unei firme din insulele Virgine Britanice – Carina Global Assets Ltd. Compania a fost creată în 2014 și apoi lichidată în noiembrie anul trecut. Tatiana și soțul ei au negat că ar avea vreo legătură cu firma Carina Global Assets.

Mamadie Touré

kbvjvhgcx.png

Mamadie Touré guineea panama papers
Mamadie Touré, soția defunctului dictator al Guineei
Foto Youtube

Este văduva lui Lansana Conté, fostul dictator și președinte al Guineei. Touré a intrat în 2006 în posesia unei companii din Insulele Virgine Britanice. În același an, a obținut și o companie de minerit, pentru care autoritățile americane spun că au plătit 5,3 milioane de dolari pentru a câștiga ridicarea unor restricții care existau de pe vremea defunctului dictator.

 

 
 
Loading...