Pandemia de Covid-19 nu va fi ultima, a avertizat directorul OMS

Ultima actualizare:

    Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesusfoto: Getty
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesusfoto: Getty

Pandemia provocată de coronavirus nu va fi ultima şi încercările de a ameliora sănătatea umană vor fi "sortite eşecului" dacă nu vor fi luate măsuri în legătură cu schimbările climatice şi bunăstarea animalelor, a estimat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a condamnat, într-un mesaj video prin care a marcat Ziua internaţională a pregătirii epidemiilor, "miopia" care persistă în a cheltui bani fără a ţine seama de izbucnirea unei epidemii şi a nu face nimic pentru a se pregăti de următoarea. 

Directorul general al OMS a declarat că este timpul să învăţăm lecţiile din pandemia de Covid-19. "Prea mult timp, lumea a funcţionat după un ciclu de panică şi de neglijenţe", a declarat el. "Aruncăm bani pe o epidemie şi când ea se termină, uităm şi nu facem nimic pentru a o împiedica pe următoarea". 

"Epidemiile sunt o realitate a vieţii"

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board din septembrie 2019 despre starea de pregătire a planetei în urgenţe sanitare, făcut public cu câteva luni înainte de apariţia noului coronavirus, sublinia că planeta era prost pregătită pentru potenţiale pandemii devastatoare. "Istoria ne spune că nu va fi ultima pandemie şi epidemiile sunt o realitate a vieţii", a declarat Ghebreyesus în mesajul său. "Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planetă", a adăugat el. 

Pentru fostul ministru etiopian al Sănătăţii, criza de coronavirus nu ar fi trebuit să fie o surpriză, dat fiind avertismentele repetate. 

Potrivit acestuia, toate ţările trebuie să investească în capacităţile de pregătire pentru a evita, a depista şi a atenua urgenţele de orice fel, de aceea el a făcut apel la o consolidare a ofertei de îngrijiri. Cu investiţii în sănătate publică, directorul general al OMS estimează că "putem "asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile".

Citește și:

STUDIU Cum va arăta viaţa noastră după vaccinarea anti-COVID. Ce putem face și ce nu

VIDEO Moment istoric! A început campania de vaccinare anti-COVID. Primul român vaccinat este o femeie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net