Park Geun-hye, președinta Coreei de Sud, a fost destituită de Parlament. Timp de șase săptămâni, milioane de oameni au protestat în stradă pentru demiterea ei. Pentru ca președinta să fie destituită, a fost nevoie de două treimi din cele 300 de voturi din Parlament.


234 de parlamentari au votat pentru destituirea lui Park Geun-hye și doar 56 au votat împotrivă. Moțiunea de destituire va ajunge la Curtea Constituțională, care are un termen de 180 de zile pentru a lua act de decizia Parlamentului. Park Geun-hye a fost acuzată de încălcarea Constituției, de delicte penale și de eșecul de a proteja poporul de corupție la abuz de putere. Până atunci, primul ministru al Coreei de Sud Hwang Kyo-ahn va avea rolul de președinte în exercițiu, potrivit The Guardian.

Milioane de oameni i-au cerut demisia în stradă

proteste_coreea_de_sud.jpg

proteste coreea de sud presedinta
Imagine surprinsă în capitala Coreei de Sud, SeUl
Foto: Getty

 

Timp de o lună și jumătate, milioane de oameni au cerut în stradă demisia președintei Park Geun-hye. Acestea au fost cele mai mari demonstrații din Coreea de sud din anii '80 încoace, deși autoritățile coreene au anunțat mereu cifre de 10 ori mai mici. Park Geun-hye a recunoscut că a dezvăluit secrete de stat unei prietene,  Choi Soon-Sil, pe care a transformat-o într-un fel de consilier clandestin. Amica ei a fost arestată pe 3 noiembrie pentru fraudă și abuz de putere. Ea s-a folosit de prietenia cu Park Geun-hye pentru a interveni în politică și pentru a solicita donații de la diverse companii. Park Peun-Hye, prima femeie preşedinte a Coreei de Sud, şi-a cerut scuze pentru legăturile cu Choi, însă poporul sud-coreean a ieșit în stradă pentru a-i cere demisia.

protestecoreea.jpg

proteste coreea de sud presedinta
Un milion de oameni au ieșit la proteste, în fiecare sâmbătă, în Seul
Foto: Getty
 
 
Loading...