Primul român vaccinat împotriva Covid-19 este medic rezident în Marea Britanie. Cum se simte acum

Ultima actualizare:

    Medicul român lucrează într-un spital din Birminghamfoto: arhiva proprie
Medicul român lucrează într-un spital din Birminghamfoto: arhiva proprie

Un medic rezident în Marea Britanie, de 26 de ani, care lucrează cu pacienţi infectaţi cu Covid-19, este primul român vaccinat împotriva noului coronavirus. Medicul a răspuns pe un forum la câteva întrebări legate de vaccinul Pfizer.

Ce reacţii alergice sunt, cum se simte, cât de mult va fi protejat, cât a durat procedura - iată câteva dintre întrebările la care a răspuns primul român vaccinat împotriva Covid-19, în cadrul campaniei de imunizare din Marea Britanie.

„Salut! Sunt medic rezident in UK (Birmingham) şi tocmai am primit prima doză de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer)”, a postat medicul de 26 de ani pe Reddit Romania, potrivit Adevărul. Este posibil ca acesta să fie primul român care este vaccinat cu vaccinul Pfizer.

Medicul şi-a manifestat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor internauţilor despre vaccin. Postarea a avut nu mai puţin de 400 de comentarii.

Iată cele mai importante răspunsuri:    

  • Ce reacții adverse provoacă vaccinul

„Cea mai gravă reacţie alergică este şocul anafilactic, nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic la acest vaccin şi este destul de puţin probabil sa apară efecte adverse atât de serioase, având în vedere natura vaccinului. Acestea fiind zise, au fost 4 cazuri in rândul staff-ului medical de reacţii moderat severe (reacţii anafilactoide), însă aceste persoane erau cunoscute să fi avut reacţii alergice la vaccinuri în trecut. De exemplu, în cazul astmului (şi eu am astm) o formă gravă ar însemna multiple spitalizări pentru episoade grave, şederi în spital la terapie intensivă datorate astmului etc. Eu sunt o persoană cu atopie (multiple alergii la mai multe lucruri, printre care şi ambrozie) şi nu am avut niciun fel de reacţie alergică sau înrăutăţire a alergiilor pe care le am”.    

  • Mai ai voie să consumi alcool?  

”Nu mi s-a spus nimic legat de consumul de alcool.”    

  • A durut vaccinarea la nivel local?

”Au trecut cam 36 de ore de când m-am vaccinat. Am numai o ușoară durere locală în umăr unde mi s-a făcut injecţia.”

  • Cât este estimată perioada de protecție post-vaccin?  

”Răspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni, însă realitatea este că este dificil să estimezi cât timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va ramâne imun. Există posibilitatea să trebuiască alte doze de rapel (încă altă doză pe lângă a doua care urmează) pentru a menține imunitatea. Există, de asemenea, dovezi promiţătoare că vaccinul antrenează anumite celule implicate în sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lungă durată.”

Citește mai multe răspunsuri oferite de medicul român pe Adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net