Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat luni,12 februarie, în debutul unei întâlniri cu omologul său palestinian, Mahmoud Abbas, că a discutat la telefon cu Donald Trump despre conflictul israeliano-palestinian, după mai bine de două luni în care nu a interacţionat deloc cu preşedintele american.


Ultima convorbire telefonică între Trump şi Putin a avut loc la jumătatea lunii decembrie, iar de la acel moment cei doi preşedinţi nu au mai avut ocazia de a  interacţiona pentru a disucta problemele de interes comun ţărilor pe care le conduc.“Tocmai am discutat cu preşedintele american Trump. Evident, am vorbit despre conflictul israeliano-palestinian”, a declarat liderul de la Kremlin, la începutul întâlnirii cu Mahmoud Abbas.

111.jpg

Foto
Mahmoud Abbas a avut o întâlnire oficială cu Putin la Moscova
Foto: Itefaq

Scopul vizitei preşedintelui palestinian la Moscova este de a obţine anumite asigurări privind ajutorul Rusiei în problema Washingtonului, care a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. “Având în vedere atmosfera creată de acţiunile Statelor Unite, noi (...) refuzăm orice cooperare cu SUA ca mediator”, a declarat Abbas, potrivit Agerpres. ″În cazul unei întâlniri internaţionale, solicităm ca Statele Unite să nu fie singurul mediator, ci doar o parte a mediatorilor”, a subliniat acesta.

trump_si_putin_2.jpg

Foto
Putin şi Trump, strângere de mână în faţa presei, la summitul G20 din iulie 2017
Foto: AFP

Vă reamintim că în urmă cu aproximativ două luni, Donald Trump a recunoscut Ierualimul drept capitală a Isreaelului, decizie care a iscat controverse. Motiovul? Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un “casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel

Loading...