Reacția Rusiei în scandalul Roman Protasevici: „Această chestiune ține de treburile interne ale Belarus”

Ultima actualizare:

    Oficiaii de la Moscova susțin că autoritățile din Belarus au acționat corect în situația dață - cea a unei amenințări cu bomb la borul aeronavei Ryanair
Oficiaii de la Moscova susțin că autoritățile din Belarus au acționat corect în situația dață - cea a unei amenințări cu bomb la borul aeronavei Ryanair

Reacția Rusiei în scandalul Roman Protasievici este previzibilă, căci Alexei Lukașenko a acționat având acordul Kremlinului, sunt de părere analiștii politici. Motiv pentru care mesajul este unul cât se poate de sec și tranșant: „Această chestiune ține de treburile interne ale Belarus”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit presei din Republica Moldova.

Reținerea lui Roman Protasevici, fost redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, este o chestiune internă pentru Belarus. Această declarație a fost făcută luni de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, scrie presa din Republica Moldova.

Mesajul Rusiei: Nu vă băgați! E o chestiune internă a Belarusului”

„Am luat act de informațiile despre reținerea de către serviciile de securitate din Belarus a unuia dintre fondatorii canalului NEXTA, Roman Protasevici, care se afla la bord și se afla pe lista persoanelor implicate în activități extremiste. Considerăm că această chestiune ține de treburile interne ale Belarus”, a afirmat ea într-o declarație.

Diplomatul a atras atenția asupra faptului că, potrivit rapoartelor oficiale ale părții belaruse, debarcarea a avut loc în conformitate cu normele de siguranță a aviației și la decizia comandantului echipajului din cauza amenințării unui act terorist. Potrivit ei, „răspunsul coordonat la aceste evenimente de către reprezentanții mai multor țări occidentale și organizații internaționale, inclusiv UE, NATO și OSCE, este surprinzător”.

VEZ AICI MESAJUL LUI ROMAN PROTASEVICI PUBLICAT PE RETELELE DE SOCIALIZARE, PRIMUL DUPĂ ARESTAREA SA LA MINSK

Aceștia cer eliberarea deținutului Roman Protasevici și impunerea celor mai severe sancțiuni suplimentare împotriva Belarus și Belavia Airline, a afirmat ea. „Aș dori să vă reamintesc că au reacționat diferit la evenimente similare care au avut loc în alte țări. Și au fost multe astfel de exemple”, a mai adăugat Zaharova. Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Moscova urmărește îndeaproape evoluțiile din jurul aterizării de urgență pe aeroportul din Minsk pe 23 mai a unui zbor Ryanair în drum de la Atena la Vilnius.

Pe 23 mai, un avion Ryanair în deplasare de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk sub pretextul că în avion s-ar afla o bombă. Pentru a escorta aeronava, a fost ridicată o aeronavă luptător MiG-29 a Forțelor Aeriene din Belarus. Imediat după aterizare, forțele de securitate din Belarus l-au reținut pe creatorul și redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevici, care se afla la bord. Informațiile privind un eventual dispozitiv explozibil la bordul avionului nu au fost confirmate. Comisia Europeană a considerat incidentul de aterizare inacceptabil. Șeful diplomației internaționale a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internațională. Tot în acest context, mai multe state au declarat că rup orice legatură aeriană cu Belarus și vor evita spațiul aerian Belarus pentru securitatea pasagerilor.

Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Roman Protasevici de crearea unui grup extremist, care a organizat revoltele după alegerile prezidențiale din august 2020.

CITEȘTE ȘI: Cine este Roman Protasevici, jurnalistul captiv în Belarus după deturnarea unui avion

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net