Regina Elisabeta poartă același model de pantofi de 50 de ani. ”Nu are voie să se plângă”

Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu o pereche de sandalecu toc înalt, 1953
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu o pereche de sandalecu toc înalt, 1953

O însoțesc pe Elisabeta a II-a a Marii Britanii pe toate drumurile pe care o poartă îndatoririle regale de aproape 50 de ani. Arată bine, fără să iasă în evidență, par comozi și se potrivesc cu orice ocazie, mai mult sau mai puțin formală. Regina Elisabeta poartă același tip de pantofi de câteva decenii, după ce, în tinerețe, a încercat mai multe modele.

Marți, 12 martie, de Ziua Commonwealth, regina și-a făcut apariția la Westminster Abbey purtând o pereche de pantofi negri cu un detaliu metalic, un model pe care l-a purtat prima oară cu aproape 50 de ani în urmă. Prin urmare, anii trec, politica se schimbă, la fel și stilul vestimentar al Reginei Elisabeta, însă pantofii rămân aceiași.

La 92 de ani, regina vrea de la pantofii pe care-i poartă cu orice ocazie să fie mai degrabă comozi decât arătoși. Dacă în tinerețe Elisabeta a II-a a purtat și tocuri mai înalte, ori mai subțiri, și sandale decupate la vârfuri sau la câlcâie, de câteva decenii încoace ea a rămas fidelă acestui model clasic din piele, cu tocul pătrat, care pare să ofere în primul rând siguranță și confort.

În 1970, Regina Elisabeta a II-a a fost surprinsă prima oară încălțată cu pantofi Anello & Davide
În 1970, Regina Elisabeta a II-a a fost surprinsă prima oară încălțată cu pantofi Anello & Davide

O pereche de pantofi costă 1.000 de lire sterline

Este vorba despre așa-numiții pantofi ”de lucru”, realizați manual de Anello & Davide din Kensington, din cea mai fină piele de vițel, de obicei negri, cu o cataramă metalică sau o fundiță.

Echipa care lucrează la pantofii reginei este formată din patru persoane: cel care taie calapodul, după un model din lemn făcut după măsurile la zi ale piciorului reginei, cel care alege pielea, cel care adaugă partea de sus și întăriturile și, în sfârșit, cel care adaugă talpa și tocurile.

O pereche de pantofi ajunge să coste, astfel, aproape 1.000 de lire sterline, însă Elisabeta a II-a are grijă să amortizeze costurile, purtând de mai multe ori aceeași pereche.

Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2002
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2002

De-a lungul celor aproape cinci decenii de când s-a hotărât asupra acestui model de încălțări, regina a folosit câteva sute de asemenea pantofi aproape identici, însă niciodată mai mult de zece perechi în același timp. Este vorba despre pantofi de zi din piele neagră, albă sau bej și despre trei modele ”de seară”, din satin argintiu sau auriu, cu toc pătrat, comod și sigur, niciodată mai înalt de 6 cm, și branțuri cu arcuire înaltă. Dacă regina urmează să se deplaseze pe suprafețe denivelate, atunci tocurile sunt chiar mai joase.

Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2008
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2008

Un angajat special poartă pantofii înaintea reginei, ca să-i lărgească

Dar chiar și o pereche de pantofi făcuți pe comandă de o echipă dedicată unei singure persoane pot provoca neplăceri la prima purtare, asemenea oricăror încălțări noi. Prin urmare, printre angajații de la Palatul Buckhingam există o persoană care probează încălțările reginei, cineva cu exact aceeași măsură la pantofi, care le folosește doar pentru a merge pe covoarele din palat până le ”uzează” suficient de mult ca să nu-i provoace bătături monarhului.

”Regina nu are voie să se plângă că o strâng pantofii și să spună că nu mai poate merge”, a dezvăluit pentru presa britanică Steward Parvin, cel care a creat rochiile reginei timp de 11 ani. La un moment dat, persoana care a îndeplinit rolul de a merge în pantofii reginei a fost Angela Kelly, asistenta ei personală, pentru că cele două aveau aproximativ aceeași măsură la încălțări. De ceva vreme însă există cineva special angajat pentru acest lucru. Această persoană poartă pantofii reginei cu șosete din bumbac bej, numai pe covoarele din palat. O singură dată, la sfârșitul perioadei ”de probă”, pantofii sunt purtați afară, pentru a verifica dacă nu cumva talpa alunecă.

Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2019
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2019

Valeții Ian și William se ocupă zilnic de pantofii reginei, îi aerisesc după fiecare purtare, îi curăță, îi lustruiesc și îi depozitează în săculeți individuali din mătase sau bumbac.

Primul producător al reginei a trădat-o în America

Inițial, pantofii reginei erau produși de Rayne, o firmă britanică fondată în 1885 pentru a se ocupa de încălțămintea folosită în piesele de teatru (de exemplu, pentru actrița Lillie Langtry, amanta Regelui Eduard al VII-lea). Rayne a făcut și pantofii purtați de Elisabeth Taylor în filmul Cleopatra.

Regina Elisabeta a apelat la serviciile acestei firme la recomandarea Reginei Mamă, la începutul anilor ‘60. Fostul premier britanic Margaret Thatcher a fost, de asemenea, un mare fan al pantofilor Rayne. Wallis Simpson și Prințesa Diana au purtat și ele pantofi Rayne. La un moment dat însă, în timpul unei călătorii la New York, nepotul fondatorului companiei a dezvăluit la o petrecere măsurile reginei, iar secretul a fost dezvăluit pe prima pagină a ziarelor din America și din Regat. Familia regală a renunțat la serviciile firmei, care a căzut, treptat, în uitare.


    Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2019foto: Getty Images
Regina Elisabeta a II-a încălțată cu pantofi Anello & Davide, în 2019foto: Getty Images

Noul producător de pantofi al reginei nu este tocmai străin de Rayne. David Hyatt, un fost angajat de la Rayne, s-a mutat la Anello & Davide, firmă înființată în 1922, care a produs la început încălțări de dans și de teatru, la fel ca Rayne. Toată lumea bună purta Anello & Davide în anii ‘60, de la The Beatles la Marilyn Monroe.

”Producem una sau două perechi de pantofi pe an pentru regină și, dacă e cazul, înlocuim tocurile pentru perechile mai vechi. Regina nu face risipă de bani”, a dat asigurări David Hyatt.

Citește și:

De ce își serbează Regina Marii Britanii ziua de naștere de două ori

Cât alcool bea pe zi Regina Marii Britanii. Ai nevoie de ficat bun să-i faci față!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net