Teroristul Omar Mateen (29 de ani) care a ucis 50 de persoane după ce a deschis focul într-un club de gay din Orlando, Statele Unite, a sunat serviciile de ambulanță cu câteva minute înainte de a începe atentatul. Acum, înregistrarea audio a fost publicată și pe Internet după ce s-a obținut acordul judecătorilor.


Înainte de a începe să împuște persoanele din club, Omar Mateen a format apelul de urgență 911, unde a avut o scurtă convorbire care a fost folosită de juriști ca probă  în anchetă, informează The Mirror.

Atunci când i s-a răspuns la apelul de urgență, atacatorul nu și-a dezvăluit identitatea: „Vorbiți cu persoana care-și declară loialitatea Statului Islamic. Trebuie să spuneți Americii să înceteze bombardarea Siriei și Irakului. Soldații ucid mulți oameni nevinovați.”

clubul_din_orlando.jpg

club orlando
Clubul pentru persoanele gay din Orlando, unde au fost uciși 50 de oameni
Foto: Getty

Mateen a început să amenințe că va ucide mai multe persoane dacă nu i se îndeplinesc cererile. Dându-și seama cu cine are de-a face, negociatorul de la instituția medicală a încercat să-l tempereze și să obțină mai multe informații despre el și locația sa. „Înțeleg foarte bine ce spuneți, dar tot ce încerc să fac este să previn ca oricine altcineva să fie...” Acesta a fost apoi întrerupt de Mateen, care nu putea fi înduplecat, conversația devenind lipsită de sens: „Trebuie să opriți atacurile aeriene ale Statelor Unite. Trebuie să le oprească, OK?”

Atacatorul a început să se compare cu alți teroriști care au comis atrocități pe teritoriul american și a ținut să menționeze că urma rândul lui să-și facă „datoria” față de Statul Islamic. Când negociatorul de la telefon a încercat să obțină numele teroristului, Mateen a ezitat din nou să-și dezvăluie identitatea: „Spuneți-mi Mujahedin sau Soldatul lui Dumnezeu”.  Omar a încheiat apoi discuția spunând că este „enervat de aceste apeluri telefonice și nu-i place deloc situația”.

A fost ultimul moment în care s-a putut păstra legătura cu acesta, apoi a deschis focul asupra persoanelor din clubul din Orlando. După atentat, Mateen a fost ucis de polițiști în momentul în care a încercat să scape.

 
 
Loading...