Tensiuni în Statele Unite ale Americii! Au izbucnit proteste în mai multe mari oraşe americane, vineri seară (29 mai), după moartea lui George Floyd (46 de ani), un bărbat de culoare din Minneapolis. Un polițist alb l-a ucis, deși acesta era înarmat, nu s-a opus arestării și l-a implorat pe bărbat să îi cruțe viața. Polițistul a stat câteva minute cu piciorul pe capul și pe gâtul bărbatului, până acesta și-a dat ultima suflare. A ieșit la iveală mai târziu că pe numele polițistului au fost făcute mai multe plângeri de-a lungul timpului.


Nu este un caz singular, iar oamenii simt că persoanele de culoare sunt ținta violențelor din partea polițiștilor, chiar și atunci când pur și simplu merg pe stradă. Sute de persoane s-au adunat în mai multe oraşe din ţară, ca şi în faţa Casei Albe de la Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston, oraşul natal al victimei, sau în Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland. În Atlanta, vehicule ale patrulei de poliţişti au fost incendiate, potrivit news.ro.

Stare de asediu în Minneapolis

proteste-minneapolis2.jpg

Proteste în Minneapolis
În a treia noapte de revolte din Minnesota, în nordul ţării, manifestanţii cer sancţiuni penale în conformitate cu gravitatea faptei
Foto: AFP

 

Starea de asediu este în vigoare de vineri la Minneapolis. Manifestanţii au fost îndepărtaţi cu gaze lacrimogene.  Familia lui George Floyd, cu care preşedintele Donald Trump a anunţat că a vorbit, a salutat arestarea poliţistului drept un prim pas către "calea spre justiţie", dar a spus că este "tardivă" şi insuficientă. În a treia noapte de revolte din Minnesota, în nordul ţării, manifestanţii cer sancţiuni penale în conformitate cu gravitatea faptei

"Noi vrem să fie acuzat de omucidere voluntară cu premeditare. Şi vrem ca şi ceilalţi agenţi implicaţi să fie arestaţi", a transmis familia într-un comunicat. În acest moment, doar poliţistul Derek Chauvin " a fost arestat", a declarat comisarul John Harrington, de la Departamentul de Securitate civilă din Minnesota. 

Fața polițistului criminal a făcut înconjurul lumii, după ce un videoclip în care el îl aresta în mod violent pe Floyd pentru un delict minor a devenit viral. El i-a apăsat gâtul cu genunchiul în ciuda faptului că George Floyd spunea că nu poate să respire. Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente.

Primarul orașului a făcut apel la calm cu ochii în lacrimi: „Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”.

Donald Trump, care a denunţat de mai multe ori o crimă "tragică", i-a atacat pe cei care au jefuit magazinele. "Tâlhăriile vor fi imediat primite cu gloanţe", a scris el într-un mesaj pe Twitter, pe care reţeaua de socializare a decis să-l semnaleze drept o "apologie la violenţă". 

Predecesorul său, Barack Obama, a spus că împărtăşeşte "suferinţa" a milioane de afro-americani, pentru care "a fi tratat în mod diferit pe criterii rasiste este tragic, dureros".     

 
 
Loading...
Citeste tot despre: