Țânțarii încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Deși par minusculi și fragili, ei pot deveni foarte deranjanți. Sunt răspândiți în toată lumea, în România existând peste 50 de specii de țânțari. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urmă lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Cum putem scăpa, însă, de problemele cauzate de țânțari? Există mai multe metode, unele însemnând utilizarea de insecticide, altele fiind soluții mult mai natural, apelând mai ales la diverse plante sau fructe, dar care necesită un picuț de timp în plus pentru aplicarea lor.


Țânțarii se înmulțesc începând cu perioada aprilie – mai, când temperaturile din apele stătătoare ajung la 10 grade. În orice loc unde se adună apă – iazuri, dar și streșini, bălți și jgheaburi – țânțarii găsesc un mediu potrivit pentru înmulțire. Dacă temperaturile le sunt favorabile, populația țânțarilor poate deveni foarte numeroasă, pentru că generațiile din primăvară și vara se succed la fiecare 15–20 zile. Iar cum primăvara anului 2019 s-a dovedit a fi foarte umedă, ploioasă, țânțarii au găsit un mediu propice pentru înmulțire. Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.

În afară de răspândirea unor afecțiuni, țânțarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțîn deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens. În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea că locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens. Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțar decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt piscate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2, la fel și copiii. De asemenea, s-a observat că țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0. Acestea au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc. De aceea, e important de știut care sunt metodele cele mai bune și sigure, inclusiv soluțiile naturiste, pentru a scăpa de neplăcutele insecte.

5 soluții din comerț pentru a scăpa de țânțari

 1. - Plasă anti-țânțari - Cea mai simplă și trainică metodă prin care poți ține țânțarii departe este să pui plasă anti-țântari la geamuri. În acest fel, nicio insectă nu va putea intra în locuință. Plasa se aplica foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat, ce se prinde de geam.
 2. - Spray - Te scapă de aceştia pentru câteva ore. Este foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile scrise pe ambalajul produsului.
 3. - Pastile sau soluție lichidă - Reprezintă o metodă extrem de eficientă, iar efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.
 4. - Sistem cu ultrasunete - Este o soluţie non toxică împotriva ţânţarilor şi a altor insecte. Ultrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, însă sunt suficient de fine pentru a alunga insectele din zona respectivă.
 5. - Lămpi cu ultraviolete - Ele pot fi folosite în încăperi închise, fiind plasate la o înălţime de 2 m de sol, într-un colţ întunecat al încăperii. De asemenea, aceste lămpi pot fi folosite şi în grădină, alungând insectele. 

10 metode naturale  prin care scăpăm de țânțari

 1. - Lămâie - Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Adaugă apa când este nevoie, răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere. 
 2. - Busuioc - Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin. 
 3. - Frunze de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.
 4. - Plante aromatice - Plantează în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice. 
 5. - Uleiuri esenţiale - Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă ţânţarii din casa ta.
 6. - Muşcatele - Aşază  la geamurile casei tale ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii. 
 7. - Lavanda - Lavanda are un miros foarte plăcut şi liniştitor, însă ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă. 
 8. - Mentă - Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta. 
 9. - Usturoiul - Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşază recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă. În camera respectivă nu vei mai avea nici un ţânţar. 
 10. - Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray pe care îl găseşti în comerţ. 

Reţetă de preparat acasă contra țânțarilor

200 ml apă caldă, 100 g de zahăr brun sau alb, 1g de drojdie de bere şi un pet reciclabil. Aceasta este reţeta-minune pentru a scăpa de ţânţarii din casă! Se taie sticla pe jumătate, iar în partea de jos punem toate ingredientele. Scoatem capacul şi aşezăm partea de sus a scticlei cu gâtul în jos. Cele două părţi se lipesc apoi între ele, cu o bandă adezivă. Secretul este că ţânţarii vor fi atraşi de dulceaţa amestecului, iar dioxidul de carbon  emanat din acest amestec le va fi fatal.

 

 
 
Loading...