Au trecut 17 ani de când Vasilica Tastaman a fost răpusă la 70 de ani de o hepatită netratată. Actriţă iubită şi admirată, fără studii. Dar mulţi români o revăd cu mare plăcere filmele “Veronica”, “Păcală” şi “Nea Mărin miliardar”, în care talentata actriţă a jucat alături de alţi mari actori.


Vasilica Tastaman este una dintre actriţele mari pe care le-a avut ţara noastră. figurile reprezentative ale scenei teatrului românesc. Talentată, frumoasă, înzestrată cu o inteligență superioară, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații frumoși în viața ei. A iubit viața și a trăit-o din plin timp de 70 de ani.

Vasilica Tastaman, biografia

  • Vasilica Tastaman s-a născut la Brăila, pe 6 octombrie 1933. O perioadă, a fost ucenică la o fabrică de textile din localitatea de baștină. La 16 ani și-a descoperit dragostea pentru teatru și, totodată, menirea. Atunci a debutat pe scena teatrului din orașul natal. Talentul ei nu a rămas neremarcat, astfel încât s-a bucurat de o evoluție rapidă. Și asta fără ca măcar să aibă studii de artă teatrală.
  • Marele actor Radu Beligan se declara profund impresionat de Vasilica Tastama. “Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să vă povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea“, mărturisea într-un interviu mai vechi marele actor.
  • Tânără, frumoasă, cu o voce inconfundabilă, Vasilica Tastaman a ajuns să joace pe scenele teatrelor Giulești și Bulandra, iar la 25 de ani debuta în film, în celebra peliculă “De-ale carnavalului” (1958).
  • Când a ajuns în Bucureşti, Vasilica Tastaman nu avea unde locui. “Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am sătura să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!“. Lucia Sturdza Bulandra a luat rezolvarea problemei pe umerii ei, s-a înființat la Primărie și i-a cerut personal primarului o locuință pentru Vasilica Tastaman. Refuzul primarului a determinat-o pe marea Lucia Sturdza Bulandra să recurgă la un gest extrem: s-a aruncat în genunchi și l-a implorat cu lacrimi în ochi să o ajute cu o locuință. La distanță de doar câteva zile, Vasilica Tastaman se muta în locuința obținută cu ajutorul directoarei.
  • A fost căsătorită cu fotbalistul şi antrenorul Emmerich Jenei. Au un fiu, Călin. Apoi a fost căsătorita cu actorul Dan Tufaru, decedat în 2002, de care a divorţat.
  • A plecat în Suedia, împreuna cu fiul său, în 1981 şi s-a întors după douazeci de ani. A jucat şi acolo, dar fără succesul din ţară. Îşii dorea să revină în spectacolele de la Teatrul de Comedie, chiar repeta pentru piesa ,”Audiţia”, dar destinul a avut alte planuri cu ea: a murit pe 30 martie 2003, în urma unei boli grave la ficat. A fost înmormântată în oraşul Oradea, acolo unde locuieşte fiul său. În Brăila natală, o stradă îi poartă numele.

Vasilica Tastaman, familia

  • Actrița Vasilica Tastaman a fost căsătorită de două ori, dar a avut mai multe derapaje erotice.
  • Vasilica Tastaman a fost, însă, pe cât de talentată, pe atât de controversată pentru relațiile pe care le-a avut. A avut doar doi soți, antrenorul Emeric Jenei, cu care a avut un băiat, Călin (singurul ei copil, de altfel), apoi Dan Tufaru, fostul soț al Andei Călugăreanu. Atunci când Dan Tufaru s-a îndrăgostit de Vasilica Tastaman, acesta era încă soțul Andei Călugăreanu.
  • Actorul Vladimir Găitan își amintește de povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru, care era mai mic decât ea cu 11 ani. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu.”
  • Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi, actrița având câteva derapaje erotice, iar Dan Tufaru apucându-se serios de băutură. (Sursa: cinemagia.ro)

Citeşte şi:

FOTO Controversă după două decenii: ea este femeia acuzată de moartea Andei Călugăreanu!

Anda Călugăreanu ar fi împlinit 72 de ani. Drama unei mari artiste

 
 
Loading...